Bygg utekök i trädgården – här är snickar-Björns bästa tips
I sommar träffas vi utomhus på grund av corona. Här få du de bästa tipsen till uteköksbygget av snickaren och TV-profilen Björn Christiernsson.
Många känner säkert igen Björn Christiernsson från olika TV-program. Här ger han några av sina bästa tips till uteköksbygget, projektet som känns helt rätt denna coronasommar med social distansering.
Här visar vi två utekök som han byggde till programmet ”Husräddarna” i TV3.
– Det ena uteköket är är formad som en cirkel. Den runda arbetsytan är två meter i diameter. Tanken med den runda formen är att det ska vara en samlingsplats. Uteköket ska placeras mitt i trädgården och är byggd med betong och tegel, underhållsfria material, säger Björn.
Väggarna av massivt tegel är byggda på en platta av betong. Arbetsbänken (av expanderbetong) göts i tre delar för att lättare kunna lyftas på plats. En vanlig klotgrill är nedsänkt i skivan. På motsatt sida har bänken ett passande hål för en diskho med rinnande vatten.
– Det är viktigt att använda galvaniserad armering, annars riskerar man frostsprängning i skivan. Expanderbetong ger en mer homogen och slät yta, det blir mindre luftbubblor och den flyter ut lättare i formen.
Formen byggdes av plywood. När bänkskivan vänds och läggs på plats är den slät och fin behöver bara slipas lätt med sandpapper och därefter täckas med ett fläckskyddsmedel.
– Det är lite marigt att hitta ett bra fläckskydd som inte gör att skivan blir flammig. Jag brukar testa på ett ställe som inte är så synligt först. Specialfläckskydd är bra, men man kan också testa med hårdvaxolja eller såpa. En del vill lacka, men då är nackdelen att det kan bli fula hack i lacken och repor.
Ett alternativ till rödtegel är att mura med lättklinker och lägga puts i stället. Då kanske man slipper gjuta en platta på marken och det kan det möjligen fungera med en enklare markförberedelse, funderar Björn.
Det andra uteköket består av en stomme av trä och en bänkskiva av betong som göts i flera delar av praktiska skäl och sedan lyftes på plats.
– Betongbänken var ett självklart val på grund av att den är tålig och den skyddar underredet så bra mot regn.
I mitten av spaljén skapade Björn ett hål där pizzaugnen kunde skjutas in. Ugnen införskaffades separat och placerades uppepå uppmurade lättklinkerväggar.
– Det är en allround-ugn där man kan göra all matlagning, baka bröd, bakpotatis. Det som inte grillen gör – kan ugnen göra. Familjen som jag byggde åt, hade redan en stor grill så därför gjordes ingen plats för grill i det här köket.
Spaljen är tillverkad av aluminium som har målats, Björn valde aluminium av brandsäkerhetsskäl.
Uteköket passar på en stor altan med mycket utrymme och rymd. Det enda som saknas är utetaket.
– Om taket sitter ihop med boningshuset får man ha 15 kvadratmeter tak utan att man behöver söka bygglov. Fristående tak kräver bygglov.
Under elva års tid var Björn ”Snickar-Björn” i TV4-programmet ”Äntligen hemma”.
Han har syns i ”Husräddarna”, ”Pluras paradis” och även med Laila Bagge i ”Kan vi hjälpa till?” För tillfället gör han egna instruktionsfilmer i samarbete med Finja som har titeln ”Björn bygger bo”. Kolla här
Björns tips:
- Tänk på var köket ska stå. Välj en attraktiv plats på tomten där folk gillar att vara.
- Tänk på brandrisken när du väljer placering. Lågor kan flamma upp högt över grillen.
- Läs på, planera och rita innan du sätter igång. Om du vill slippa gå runt och klia dig i huvudet hela dagarna.
- Behöver man gjuta något så räkna med att 90 % av tiden handlar om att bygga form och endast 10 % handlar om själva gjutningen. Expanderbetong flyter ut bra och det brukar inte bli så mycket bubblor.
- Armering: galvaniserade armeringsjärn för att undvika frostsprängning.
- Om man murar med lättklinker så ska murbruk B användas och Cementbruk A till grundning och putsning. Dessa bruk klarar fukt och kyla bäst.
- Var försiktig med valet av fläckskyddsmedel. Det kan bli fläckigt, testa på ett undanskymt ställe.