info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg-Lett stäms för uppsägningar

Bemanningsföretaget Bygg-Lett i Örebro sparkade två lettiska byggnadsarbetare när de tog kontakt med Byggnads. Föreningsrättskränkning anser Byggnads, som har stämt företaget.

När Gints Kaplers och Oskars Matiss i våras tog kontakt med Byggnads i Örebro fick de sparken från sitt jobb på Bygg-Lett. Nu har Byggnads stämt företaget inför arbetsdomstolen (AD) på grund av uppsägningarna.
Enligt företaget fick de båda lettiska byggnadsarbetarna sluta eftersom deras jobb var klart. Den förklaringen stämmer inte menar Gints och Oskars som utförligt har berättat om hur de blev kallade till en upprörd chef när arbetsgivaren fått klart för sig att de kontaktat facket för att få hjälp när företaget förklarat att de inte längre tänkte sköta om de anställdas lettiska skattebetalningar.

Stämningen till AD avser föreningsrättskränkning, ett allvarligt brott mot den svenska arbetsrätten. Om AD anser att Byggnads har rätt kommer företaget att få betala skadestånd på cirka en halv miljon kronor.
Gints och Oskars har fått andra jobb i Sverige och är nu medlemmar i Byggnads. Ytterligare sju av deras lettiska arbetskamrater har lämnat Bygg-Lett för andra byggjobb i Sverige. Fem av dem har fått fasta jobb på företaget A-betong i Hallsberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg-Lett stäms för uppsägningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig