info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg-Lett fälldes i AD

Bemanningsföretaget Bygg-Lett i Örebro har fällts i Arbetsdomstolen (AD) för att ha sparkat två lettiska byggnadsarbetare. De har dömts till att betala ersättningar och skadestånd om sammanlagt en halv miljon kronor.

Byggnadsarbetarna Gints Kaplers och Oskars Matiss var tidigare anställda av Bygg-Lett. När det uppstod en tvist på arbetsplatsen tog de kontakt med Byggnads i Örebro. Då sa arbetsgivaren upp dem.
Enligt företaget fick de båda lettiska byggnadsarbetarna sluta eftersom deras jobb var klart. Den förklaringen stämmer inte menar Gints och Oskars som utförligt har berättat om hur de blev kallade till en upprörd chef när arbetsgivaren fått klart för sig att de kontaktat facket för att få hjälp när företaget förklarat att de inte längre tänkte sköta om de anställdas lettiska skattebetalningar.
Byggnads i sin tur, ansåg att Bygg-Lett kränkt föreningsrätten och stämde därför företaget.

Enligt domen ska Bygg-Lett betala de båda byggnadsarbetarna vardera 28 531 kronor för utebliven lön och semesterersättning. Dessutom ska de få 165 000 kronor vardera i allmänt skadestånd.
Till Byggnads ska företaget betala 110 000 kronor i skadestånd, samt 60 185 kronor i ersättning för rättegångskostnader.

Enligt MBL, är både fack och arbetsgivare skyldiga att träda i förhandling vid tvister. Det innebär att de ska inställa sig till sammanträde med motparten, och om så behövs, lägga fram motiverade förslag till lösningar. Bygg-Lett har haft möjlighet att lämna in ett skriftligt svar till AD, men har inte skickat något. Därför blev det en så kallad tredskodom.
Det betyder att Bygg-Lett har en månad på sig att komma in med synpunkter på domen. Om de gör det, kan åtalet tas upp igen. Om de inte gör det, träder domen i kraft.

Gints Kaplers och Oskars Matiss har fått andra jobb i Sverige och är nu medlemmar i Byggnads. Ytterligare sju av deras lettiska arbetskamrater har lämnat Bygg-Lett för andra byggjobb i Sverige. Fem av dem har fått fasta jobb på företaget A-betong i Hallsberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg-Lett fälldes i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig