info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bullerskador ökar i byggbranschen

Bullerskadorna ökar i byggbranschen. Förra året anmälde mer än dubbelt så många personer att de fått hörselskador inom bygg och anläggning, jämfört med 1999. Dessutom ökar andelen bullerskadorna i byggbranschen mycket mer än i övriga branscher.

En sak som framförallt förvånar är att bullerskadorna ökar samtidigt som antalet anmälda arbetssjukdomar i övrigt går ner. Andelen bullerskador har ökat från 7,6 procent till drygt 22 procent av alla arbetssjukdomar inom bygg och anläggningsområdet.
‑ Detta är mycket förvånande och oroande, säger Björn Samuelson, på BCA, Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, som sammanställt siffror över bullerskador, från Arbetsmiljöverkets ISA-statistik.

1999 anmäldes 61 bullerskador inom bygg- och anläggningsområdet till försäkringskassan, 2006 var siffran 137. Bullerskadorna ökar också markant mer i byggsektorn än bland övriga branscher på arbetsmarknaden. Ökningen av anmälda bullerskador gäller ingen speciellt ålderskategori, utan fördelar sig över alla åldersgrupper.

Björn Samuelson tror att en bidragande orsak till bullerskadorna är att man generellt sett utsätts för mer ljud idag. Vi vistas i en miljö där det alltid är bakgrundsljud av olika slag.
– När man sedan blir utsatt för buller på arbetet kan det bli droppen som får bägaren att rinna över. Man blir skadad, säger han. 

På ett bygge finns mycket buller som kan skada. I arbetslivet ska man försöka få ner dessa ljud så mycket som möjligt, men är det bullrigt finns bara ett sätt att akta sig.
– Man ska använda hörselskydd, säger Björn Samuelson.

Han tror att många negligerar riskerna att få dessa skador.
‑ Jag tror att många inte vet hur lätt det är att få en skada och jag tror att man underskattar graden av ett sådant handikapp. Det är ett ofta ett allvarligt socialt handikapp och det ger en ökad risk för olyckor på arbetet om man inte hör ordentligt,

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bullerskador ökar i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig