info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Budgeten:avgiften till a-kassan höjs

Bara höjda kostnader för medlemskap i a-kassa och fack innebär att cirka 400 kronor av regeringens nya jobbavdrag äts upp för Byggnads medlemmar, enligt Byggnads ekonomichef Clas Nykvist.

– Regeringen verkar fullt ut genomföra den politik de gått till val på. Allt tyder på att Byggnads medlemmar får en höjning med 300 kronor per månad och medlem för avgiften till a-kassan, säger Byggnads ekonomichef Clas Nykvist, om den nya regeringens första budget. Han har hastigt gått igenom delar av regeringens budgetproposition och konstaterar att den verkar innebära stora extra kostnader när det gäller a-kassan för Byggnads medlemmar. Orsaken är att regeringen vill öka egenfinansieringen i a-kassan.

För en medlem i Byggnads a-kassa innebär förslagen en höjning från idag 103 kronor per månad, till totalt 406 kronor per månad från nästa år. Idag får medlemmar i Byggnads och a-kassan en skattereduktion för avgifter för medlemskap i facket (25 procent) och i a-kassan (40 procent). Denna skattereduktion tänker regeringen ta bort.
– Förslagen kommer totalt sett att innebära en ökad belastning på medlemmarna, så att den skattesänkning som föreslås till stora delar äts upp, säger Clas Nykvist.

Regeringen föreslår ett jobbavdrag på 1 000 kronor per månad.
Clas Nykvist konstaterar att om regeringens förslag om a-kassan genomförs innebär det att nettokostnaden per månad för en Byggnadsmedlem ökar från netto 250 kronor i dag till en nettokostnad på 650 kronor per månad. Ökningen består i a-kasseökningen på 300 kronor och 100 kronor som tillkommer genom att man tar bort skattereduktionen.

Dessutom försämras ersättningen i a-kassan. Antalet ersättningsdagar minskar samtidigt som det så kallade taket på 680 kronor bibehålls. Ersättningen kommer att sjunka ju längre ersättningsperioden är och villkoren för att få ersättning blir tuffare.

Det är oklart när förändringarna i a-kassan träder i kraft och ett förslag om ett obligatoriskt medlemskap i a-kassan ska utredas.
Utöver kostnader för medlemskap i a-kassa och fack, tillkommer kostnader som kommer att minska värdet av skattesänkningen. Ett exempel på det är att taket i sjukförsäkringen sänks till en årsinkomst på cirka 300 000 kronor och att avgiften till trafikförsäkringen höjs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Budgeten:avgiften till a-kassan höjs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig