info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Brunnar sinade, vattnet blev otjänligt: "Vi följde bara ritningarna"

Boende blev av utan dricksvatten i två år efter att entreprenören sprängt: "Det berodde på kommunens bristfällig ritningar."

Kagghamra har cirka 200 boende varav hälften är åretrunt-boende. Foto: Marinas.com

Det var i samband med att Botkyrka kommun skulle dra in kommunalt vatten och avlopp för husägare i Kagghamra som problemen med dricksvattnet för de boende började, något Dagens Nyheter har beskrivit i en rad artiklar. Brunnar sinade och vattnet blev otjänligt.

Roger Vestman, en av de boende som själv har erfarenhet från markarbeten, berättar för Dagens Nyheter att det sprängdes ”hej vilt och helt utan plan”. Han anade oråd,  kontaktade kommunen och fick då veta att arbetsledningen på företaget fått sparken.

Esmail Shahabi kallades in som konsult och arbetsledare på Bite mark & anläggning efter att arbetet gått in i ett stillestånd på grund av markförhållandena.

– Ritningarna stämde inte. Det låg till exempel ledningar och kablar där det inte skulle finnas och det var berg där bara skulle vara jord, säger han till DN.

Han tycker inte att det konstigt att skadorna på de boendes vatten har uppstått.

– När du spränger sprickrikt berg kan sprickorna vandra och grundvattnet letar sig då till den närmaste vägen att ta sig… och det kanske försvinner från din brunn, säger han.

Esmail Shahabi menar att samma sak hänt när det gäller de förorenade brunnarna, vattnet till brunnen går genom berg och när sprickor uppstår i samband med spräningar i berget kan finmaterialet från sprickorna sippra ner i brunnarna omring.

Han menar att det inte är entreprenörens fel.

– Det är beställarens (kommunens) ansvar att göra en riskanalys innan arbetet påbörjas, med beräkning av de geologiska konsekvenserna. Vi utför bara arbetet, säger han till DN.

Lars Lönnkvist, den tidigare projektledaren på kommunen, anser att man fick in fel entreprenör från början och att priset var för lågt. Han menar att kraven på kompetens hos arbetsledare och övrig personal inte undersöktes tillräckligt noga i samband med upphandlingen.

Bite mark och anläggning vann upphandlingen om arbetet i Kagghamra med ett pris på 49 miljoner. Det var långt under andra entreprenörer, bland annat 39 miljoner billigare än konkurrenten Svevia. Slutnotan för kommunen hamnade emellertid på 109 miljoner.

– Vi kanske inte hade rätt kompetens i början men vi tog in det sedan och förde projektet i hamn. Bite mark & anläggning har inte tjänat på det här projektet utan det har kostat oss pengar. Vi har hjälpt kommunen att göra klart det här, säger vd:n Jimmy Baker till DN.


Du läser: Brunnar sinade, vattnet blev otjänligt: "Vi följde bara ritningarna"