info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brottsutredning om grävolycka läggs ner

Förra hösten begravdes en 60-årig anläggningsarbetare till halsen i rasmassor efter en grävolycka. En olycka som ledde till polisutredning. Men nu, över ett år senare, läggs brottsutredningen ner.

– Arbetsgivaren hade gjort vettiga riskbedömningar och blev aldrig underrättad när den olycksdrabbade mannen och en grävmaskinist utförde arbetet. Därför kan man inte lasta arbetsgivaren för olyckan, säger kammaråklagare Lotten Loberg i Malmö.

Det var i september förra året i skånska Burlöv som olyckan inträffade. Mannen arbetade med en ny vattenledning. Under arbetets gång visade det sig vara fel på en signalkabel som då skulle bytas ut. Mannen gick ner i den grop där den skadade kabeln låg. När han försökte dra loss kabeln gav väggrunden plötsligt vika. Den 60-årige anläggningsarbetaren begravdes snabbt i rasmassor ända upp till halsen. Trots det dramatiska raset klarade sig mannen relativt bra. Han förlorade aldrig medvetandet, men har än i dag problem med ett knä.

Enligt riskbedömningen i arbetsmiljöplanen skulle det finnas spontning, eller släntlutning på 45 grader för att undvika ras. I det här fallet blev lutningen betydligt skarpare. Men då mannen och grävmaskinisten inte såg någon risk med att själva lösa problemet kan alltså inte arbetsgivaren stå till svars för det drastiska raset, enligt kammaråklagarens beslut. Att utredning tagit över ett år tycker kammaråklagare Lotten Loberg är allvarligt.

– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att arbetsmiljöbrott inte är prioriterade hos polisen här. Det är inte bra. Det är oerhört viktigt att komma igång snabbt med den här typen av utredningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brottsutredning om grävolycka läggs ner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig