info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Broreparatören ännu inte funnen – polisens nästa steg

Broreparatören, som föll från Bergviksbron i Piteå, är fortfarande inte återfunnen. Under fredagen fortsätter sökandet med hund.

Bergviksbron, Piteå. Foto: Mostphotos/Ulrika Wänkkö/SVT

I tisdags förmiddag föll en broreparatör, som höll på att reparera ett trasigt vägräcke, i vattnet vid Bergviksbron i Piteå.

Flera räddningsinsatser har gjorts för att hitta mannen, bland annat med helikopter, drönare och dykare. Under torsdagen gjordes dykinsatser på platsen.

– Mannen är inte anträffad, men vi fortsätter att leta och idag har vi en hundförare med en hund som söker efter honom. Hunden söker både på land och i en båt. Hundar har fantastiska resurser och uppfattar saker som människor inte gör. Vi har inga dykningar planerade idag, säger Elisabeth Glaas, presstalesman, på Polisen region Nord.

Mannen var anställd av det statliga anläggningsföretaget Svevia, som i sin tur utförde arbetet åt Trafikverket. Mannen ska ha haft säkerhetssele på sig enligt arbetsgivaren.

Men hur kunde olyckan ske om han hade säkerhetssele?

– Vi inväntar polisens utredning och kan inte gå in mer på det, säger Sofia Eriksson, kommunikationsansvarig på Svevia.

De fick tillfälle att prata om det som hänt

Fanns det någon kollega till mannen på olycksplatsen?

– Ja, det var två personer på plats som utförde arbetet, säger Sofia Eriksson.

Samma dag som olyckan inträffade inledde Svevia sin krisplan och mannens närmaste kollegor fick krisstöd.

– De fick tillfälle att prata om det som hänt och lätta sina hjärtan. På onsdagen samlades gruppen på nytt och då fanns det också professionell hjälp att få. Det är vårt främsta fokus att våra medarbetare får det stöd som de behöver, säger Sofia Eriksson.

Polisen rubricerar händelsen som vållande till annans död i samband med arbetsplatsolyckan. Kammaråklagare Stig Andersson, på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, leder förundersökningen.

– Vi har hört vittnen, bland annat en person som arbetade på bron. Det är ju flera människor som passerade förbi olycksplatsen, så om det dyker upp nya vittnen kommer de att höras, säger Stig Andersson.

Enligt kammaråklagare Stig Andersson kan det ta tid innan åtal väcks.

– Dessa utredningar tar tid och vi vill ha Arbetsmiljöverkets utredning innan vi beslutar om att väcka åtal eller lägga ner, säger han.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Broreparatören ännu inte funnen – polisens nästa steg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig