info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Britter bygger ekostad i Kina

En helt ny stad ska byggas i Kina. Dongtan planeras att bli världens första ekostad och ska vara både miljövänlig och självförsörjande när den är klar.

Solpaneler, vindkraftverk och ett biobränsledrivet värmekraftverk ska förse staden Dongtan med värme och el. Hushållsopor ska sorteras och återvinnas, avloppsvattnet renas och användas till bevattning.
Det är några av de planer den brittiska ingenjörsbyrån Arup har för det stora stadsprojektet Dongtan, enligt Ny Teknik.

Den blivande ekostaden ska byggas på ön Chongming som ligger i Yangtze-flodens delta nordöst om Shanghai. Den första fasen av stadsbyggnaden ska vara klar 2010 och då ska cirka 10.000 invånare bo i toppmoderna, energisnåla hus sammanknutna av cykelbanor och gångvägar. En tre mil lång vägtunnel ska knyta samman Dongtan med Shanghai, men ändå är det tänkt att större delen av befolkningen ska kunna arbeta i den nya staden. Bland annat med de kringliggande stora ekologiska odlingarna som på sikt ska göra befolkningen självförsörjande på mat, skriver Ny Teknik.

År 2050 ska Dongtan vara färdigbyggd och kommer då att rymma omkring en halv miljon människor som, enligt Arup, då blir invånare i världens miljövänligaste stad.
Projektet har dock fått mycket kritik. En kinesisk professor säger till brittiska BBC att han starkt tvivlar på de kinesiska myndigheternas intresse av ekologi och att de i själva verket bara är intresserade av ekonomisk tillväxt. Andra kritiker menar att boendekostnaderna kommer bli så höga att bara de allra rikaste har råd att bo och leva i ekostaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Britter bygger ekostad i Kina

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig