info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jättemiss kostar Serneke 52 miljoner: "Vi var tydliga i upphandlingen"

Serneke gjorde ett stort misstag när de valde isolering i kraftvärmeverket. Nu kostar misstaget företaget 52 miljoner, efter ett beslut i skiljenämnden.

Foto: Mostphotos, Borås Energi

Det handlar om krafvärmeverket i Borås. Serneke använde cellplast i väggarna, vilket ledde till en långdragen tvist mellan Borås kommun och företaget. Det var cellplast som började brinna när ett höghus i London brann ner 2017 och 72 människor miste livet.

Enligt Magnus Kårestedt, vd på Borås Energi och Miljö, var både de och Serneke överens om att användandet av cellplasten som isoleringsmaterial inte var rätt val av material.
– Vi var tydliga i upphandlingen att man beställde en kraftvärmestation med ytterväggar som skulle vara i obrännbart material. Att det sedan konstaterades att det satt cellplast i väggarna var otvistbart, det har de också sagt, att det är något som har gått fel, säger Magnus Kårestedt, till Göteborgsposten.

Cellplasten är omsluten av betong och är inget problem så länge betongen sitter där den sitter. Men vid ombyggnationer, eller om betongen blir skadad utgör den en risk, hävdar kommunen, som också påpekar att det kan bli svårt att få en bra försäkring när väggarna innehåller brandfarligt material.

Skiljenämnden gick på kommunens linje och har nu beslutat att Serneke ska ersätta Borås energi och miljö med 52 miljoner kronor för att avhjälpa felet.

Så nu kommer kraftvärmeverkets väggar att byggas om med icke brännbart material under sommartid 2024 och 2025.

– Det är konstaterat att ett misstag har begåtts, säger Sernekes presschef Johan Live till Göteborgsposten.
– Den här domen gör också att vi kan gå vidare i de pågående diskussioner vi har med våra samarbetspartners i projektet om var det slutliga ansvaret ligger för det här misstaget och vem som ska bära kostnaden i slutändan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jättemiss kostar Serneke 52 miljoner: "Vi var tydliga i upphandlingen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig