info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bråk om nya planerna för arbetskraftsinvandring

Regeringen vill se skärpta regler för arbetskraftsinvandring. Men förslaget kritiseras. Bland annat för att jobben i slutändan riskerar att gå till utländsk arbetskraft.

Ifrågasätter varandra. S och SD beskyller varandra för att inte stå på byggarbetarnas sida. Foto: Riksdagen / Pressbild Socialdemokraterna / Mostphotos

Regeringen vill utreda hur man kan skärpa arbetskraftsinvandringen, något Byggnadsarbetaren tidigare skrivit om.

Bland annat vill man begränsa låglöneinvandring och premiera invandring av högkvalificerad arbetskraft.

Läs också Lönegolv för utländsk arbetskraft kan höjas – facket vill ta annan väg

Förslaget innebär också att den arbetsmarknadsprövning som Socialdemokraterna tidigare ville utreda skrotas helt. Det här får kritik av Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Det är faktiskt helt horribelt att det är fritt fram att hämta arbetskraft från andra sidan jordklotet, när det finns arbetslösa i vårt land som kan ta jobben, säger han.

Att hämta arbetskraft från utlandet handlar bara om att kunna dumpa löner.

Något förenklat handlar arbetsmarknadsprövning om att man först ska se om det finns arbetskraft i Sverige som kan ta jobben, innan man plockar in arbetskraft från utlandet.

Enligt Baudin är det viktigt för hela byggsektorn att jobben i första hand går till personer i vårt land.

Läs också Skärpta regler för arbetskraftsinvandring – men berörs bygg?

– Att hämta arbetskraft från utlandet handlar bara om att kunna dumpa löner och ha sämre villkor. Jag kan inte förstå varför man vill göra det här.

Han tycks vara extra sur på Sverigedemokraterna, som han menar gett upp frågan om att återinföra arbetsmarknadsprövningen för att istället stötta regeringens förslag att utreda ett lönegolv.

– SD visar återigen att de står på näringslivets sida, och inte på byggnadsarbetarnas, när det väl gäller. Jag är orolig för vad som händer inom byggsektorn. Vi måste ta hand om alla som kan och vill jobba i vårt land, innan vi öppnar upp för arbetskraft från andra länder, säger Tobias Baudin.

Att vi inte ställer upp för svenska byggarbetare är fullkomligt fel.

Magnus Persson från Sverigedemokraterna är ordförande i Arbetsmarknadsutskottet. Han håller inte med.

– Det är märkligt att Socialdemokraterna tar ton nu. Vi har gjort mer i frågan om arbetskraftsinvandring på åtta månader än vad de har gjort på åtta år. Tobias Baudin har inte varit med så länge i politiken och har inte riktigt koll. Att vi inte ställer upp för svenska byggarbetare är fullkomligt fel.

Vad tror du om förslaget som ligger nu?

– Ett steg i rätt riktning. Som gammal byggnadsarbetare tycker jag man kunde gått lite längre, men det är alltid förhandlingar i sådana här sammanhang.

Vad tycker då Byggnads i frågan?

Jo, ordförande Johan Lindholm är anhängare av idén om arbetsmarknadsprövning, som den tidigare regeringen hade med i sitt förslag. Om den höga arbetslösheten som det varnas för kommer måste arbetstillfällena gå till dem som arbetar i landet, anser han.

– Det handlar inte om att stänga gränser, men att låta företag utnyttja människor och pressa våra villkor på det sättet är fruktansvärt för dem som drabbas. Då är en arbetsmarknadsprövning på sin plats, säger han i en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bråk om nya planerna för arbetskraftsinvandring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig