info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Börsfest för byggföretagen

Swedbank har köprekommendation på aktier i alla byggbolag, enligt Dagens Industri. Byggbranschens popularitet beror på låga räntor och höga utdelningar.

Byggföretagens värde på börsen har ökat med mellan 12 och 42 procent hittills i år. Det är en bra bit över den genomsnittliga värdeökningen på 5 procent, berättar Dagens Industri.
Bygganalytiker som tidningen talat med tror på en fortsatt uppgång. På analytikernas topplista, där börsbolagen betygssätts på en skala från 1 till 5, där 1 betyder starkt köp, får Peab betyget 1,5, JM 1,8 medan Skanska och NCC får betyget 2.

Det finns flera orsaker bakom tilltron till byggföretagen. En är att marknaden nu ser mindre risk för räntehöjningar. En annan orsak är att det spekuleras om sammanslagningar, bland annat mellan Skanska och franska byggjätten Vinci.
Den tredje faktorn bakom börsuppgången är höga aktieutdelningar. NCC delar ut mest, 18 kronor per aktie, en höjning med 16 procent. Skanska höjer utdelningen med 27 procent, till 8:25 kronor per aktie, JM höjer med 80 procent, till 4:50 och Peab höjer utdelningen från 3 kronor till 3:50, en höjning med 17 procent.

Enligt Dagens Industri
finns det få orosmoln. Brist på arbetskraft och material nämns men byggföretagen har redan visat att de med hjälp av utländsk arbetskraft och inköp utomlands klarar att hantera kapacitetsbrist bättre nu än på 1980-talet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Börsfest för byggföretagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig