info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Borrandet i Hallandsås är igång

Strulet med den nya borren vid Hallandsåsen verkar vara över. Åtminstone tillfälligt. Över 150 meter tunnel är nu färdig.

– Sedan januari har vi lagt 68 ringar och varje ring är 2,2 meter, berättar Ulf Angberg, informatör på Banverket.
I oktober i fjol skulle byggandet av tunneln genom Hallandsåsen komma in i en ny fas. Den nya borren Åsa skulle fungera bättre och smidigare och sågs som lösningen på alla problem som kantat bygget sedan byggstarten 1993. Men det dröjde bara ett tiotal meter innan hon körde fast. Berget var så dåligt att man var tvungen att gå in och täta och staga upp det, bland annat med ett medel som heter Carbopur, som innehåller isocyanater.

Borrandet stod helt stilla i flera månader och då trodde Banverket att arbetet skulle kunna komma igång först i februari.
– Men hela tätningsarbetet fungerade mycket bättre än vad vi planerat för. Därför kom vi igång tidigare, redan i mitten av januari.
Arbetet pågår i den så kallade södra randzonen, vid den södra tunnelmynningen, mellan Förslöv och Grevie, som bitvis består av mycket dåligt berg. Med hjälp av sonderingsborrning försöker de förutsäga hur nästa sträcka ska se ut och om borren ska användas i slutet eller öppet läge.

– Hittills har vi mest kört i slutet läge, eftersom det är bättre när bergsförhållandena är mycket dåliga. Snart kommer vi till en sträcka där berget är mycket stabilare och då kan vi köra i öppet läge. Det går betydligt fortare, säger Ulf Angberg.
Den slutgiltiga tidsplanen, som innebär att borrningen ska vara avslutad 2011, håller fortfarande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Borrandet i Hallandsås är igång

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig