info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34
Indonesien

Blodig massaker på byggnadsarbetare – minst 24 ska ha mördats

En våldsam massaker har drabbat byggnadsarbetare som uppförde en bro i en otillgänglig bergsby. Minst 24 personer har mördats.

De minst 24 döda uppges vara byggnadsarbetare. Foto: Pavel Starikov/Mostphotos

Minst 24 byggnadsarbetare ska ha mördats i en massaker under söndagen. Offren arbetade vid ett brobygge i en avlägsen bergsby i Nduga-regionen i Västpapua, Indonesien.

Uppgifterna är inte bekräftade och antalet döda går isär. Hittills säger sig indonesiska säkerhetsstyrkor ha hittat minst 16 kroppar. De ska föras till staden Timika för en närmare undersökning.

Indonesien pekar ut separatistrebeller som ansvariga för dådet. Västpapua har kämpat för självständighet från Indonesien i över 50 år, med ett blodigt inbördeskrig som följd.

En militär talesperson har sagt att en ceremoni för den papuanska självständighetsdagen den 1 december var den tändande gnistan. Attacken ska ha börjat när en byggnadsarbetare fotograferade de församlade rebellerna, rapporterar BBC.

Befrielsearmén säger att alla dödade tillhör militären. Om uppgifterna bekräftas är det första gången som västpapuanska rebeller attackerar civila med dödlig utgång, skriver The Guardian.

Byggnadsarbetarna ska ha arbetat på det statligt ägda Istaka Karya som bygger broar och vägar i området. Bygget är en del av ett stort motorvägsprojekt i Västpapua. Indonesien säger sig vilja öka tillväxten i regionen, men det välkomnas inte av alla.

– Vi behöver inte utveckling, med utvecklingen förlorar vi kontrollen över vårt land, har Papuas ledare Timotius Murib tidigare sagt till BBC.

Västpapua

Västpapua utgör halva ön Nya Guinea. Det är en före detta nederländsk koloni och hör till Indonesien. Den andra delen av ön är ett självständigt land, Papua Nya Guinea. Den indonesiska regimen ger inte medier och människorättsorganisationer tillträde till Västpapua.

arrow_forward Senaste nytt