info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockadvarsel allt vanligare

Antal blockadvarsel ökar kraftigt. Det visar siffror från medlingsinstitutet. Byggnads är ett av fyra fackförbund som lägger flest blockadvarsel.

Hittills i år har medlingsinstitutet fått in rapporter om 135 blockadvarsel från fackförbunden. Det är mer än en fördubbling jämfört med förra året. Det visar siffror som Sveriges radio Ekot tagit fram.
Flest varsel, 36 stycken, har det från LO fristående fackförbundet SAC lagt. Men även Byggnads är flitiga blockadvarslare med 17 ärenden anmälda till Medlingsinstitutet. Förutom SAC är det bara Hotell och restauranfacket och Transport som lagt fler blockadvarsel.

Men även om varslen blivit fler är det tveksamt om antalet blockader verkligen blir fler, säger Kurt Eriksson på Medlingsinstitutet.
– Antalet verkställda blockader är få i förhållande till varslen. De flesta företagen skriver på kollektivavtal innan blockaden bryter ut, säger han.
Just nu har Byggnads en pågående blockad mot företaget Wronski Spolska, som bygger en kyrka i Malmö. Men hittills har den blockaden haft begränsad effekt. Framför allt på grund av att varken Byggnads eller några andra fackförbund har medlemmar inne på arbetsplatsen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockadvarsel allt vanligare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig