info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockadhot mot Kinabygge

Det blir inget byggande i Kalmar förrän alla kinesiska arbetare har fått rätt lön. Det klargör Byggnads Willy Hulthén. Fackförbundet hotar med blockad av mässhallsbygget.

Efter Svt-programmet Smålandsnytts avslöjande om att kinesiska arbetare lurats på lönen, kräver nu Byggnads alla papper på bordet, och att rätt löner betalas ut. Innan dess kommer inte fackförbundet att tillåta att arbetet återupptas. Arbetet har legat nere sedan arbetarna, ett 30-tal personer, åkt hem i samband med det kinesiska nyårsfirandet.
Ett nytt avtal finns uppgjort för 41 kinesiska arbetare som ska komma i nästa vecka och fortsätta arbetet med mässhallsbygget vid Snurrom.

Den förra gruppen arbetare var tre månader i Kalmar. Det kollektivavtal som förhandlats fram skulle ha gett arbetarna 27 000 kronor i månaden. Efter skatt skulle det ge dem cirka 22 000 kronor i månaden,
Sammanlagt skulle de alltså fått runt 80 000 kronor, men de fick bara ut mellan 7 000 och 15 000 kronor, enligt Svt.

Willy Hulthén, förhandlingsombudsman på Byggnads, är upprörd över att det ingångna avtalet inte följts. Han kräver nu besked om exakt vad var och en av dem verkligen har fått i lön och bevis för att de verkligen får ut mellanskillnad mellan kollektivavtalets lön och de pengar de hittills fått ut.
Under tisdagen kom Willy Hulthén överens med Peter Fust, finanschef på det svenska företaget Fanerdun Group AB om ett möte i Kalmar, där det uppkomna läget ska diskuteras. Då kommer Byggnads att kräva att allt redovisas och att lönefrågan för dem som lurats blir löst. Vidare kräver fackförbundet att lönerna i fortsättningen ska betalas ut via en svensk bank.

Byggherre för mässhallen är Fanerdun bakom vilket det finns kinesiska intressen. Fanerdun har anlitat det kinesiska byggföretaget Xinxing som entreprenör och detta företag är i sin tur ansvarigt för att arbetarna får sina pengar. Det är Xinxing som tecknat kollektivavtalet med Byggnads.
– Blir det ingen lösning blir det en blockad och då kan det även bli aktuellt med sympatiåtgärder från andra fackförbund, säger Willy Hulthén.

Enligt uppgifter från bland annat arbetsgivaren har avdrag gjorts på arbetarnas löner för resor, mat, boende och ”bristande kompetens”. Att göra på det sättet står helt i strid med uppgörelsen mellan facket och arbetsgivaren

Margite Fransson – 2007-03-21 – 11:00

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockadhot mot Kinabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig