info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot polskt företag skjuts upp

Byggnads blockad mot det polska företag Zojax, som saknar kollektivavtal, skjuts upp en vecka. Blockaden skulle annars ha trätt i kraft på torsdag denna vecka. Företagets ombud har informerat Byggnads om att man har för avsikt att skriva under avtalet.

Det polska företaget Zojax bygger 36 marklägenheter på Gotland åt Bostaden i Vetlanda AB, som är byggherre. Bostaden i Vetlanda AB, har hittills skött kontakterna med Byggnads, åt Zojax, som saknar kollektivavtal. Byggherrens juridiska ombud träffade Byggnads ombudsmän idag.
Det juridiska ombudet förklarade att parterna kan inleda förhandlingar om de konkreta avtalsfrågorna redan denna vecka eller nästa vecka. Byggnads skjuter därmed fram blockaden till fredag den 27 januari.
– Jag ser positivt på det här. Det var konstruktiva samtal. Målet är nu att hitta en lösning, men vi gick inte in på några detaljfrågor, säger Byggnads förhandlare, Lars Holmström.

Byggherrens juridiska ombud har hela tiden sagt att Zojax inte kommer att skriva under avtalet förrän Vaxholmsfallet är prövat. Avgörandet i EG-domstolen om Vaxholm kan dröja minst två år.
– Hotet om blockad satte naturligtvis press på dem. Det blev liksom en tidsgräns satt. Nu är vi tvungna att hitta en lösning. Sen kopplas ju alltid medlingsinstitutet in vid blockader. Medlingsinstitutet ska träda in om parterna inte når en lösning, säger Lars Holmström.
Enligt arbetsdomstolens utslag i Vaxholmsmålet, har Byggnads rätt att med stöd av kollektiva åtgärder försöka förmå en arbetsgivare att teckna kollektivavtal.
De 36 marklägenheterna i Västerhejde på Gotland började uppföras i höstas och ska vara klara i vår. Husen tillverkas i en fabrik i Polen och monteras ihop på plats av 10 polska byggnadsarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot polskt företag skjuts upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig