info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot kyrkbygge

En arbetsplats i centrala Malmö har försatts i blockad av Byggnads. Orsaken är att företaget har vägrat att teckna kollektivavtal. Dessutom har arbetsmiljöverket lagt förbud eftersom byggnadsarbetarna jobbade på höga höjder utan skydd.

Blockaden gäller ett kyrkobygge som det polska företaget Wronski Spólka Jawna har i Malmö. Byggnads har förgäves försökt förmå företaget att teckna kollektivavtal för de anställda. En medlare har även varit inkopplad, men företaget ha sagt att de inte vill förhandla.
– Genom blockaden vill vi tvinga företaget att komma till förhandlingsbordet. De måste respektera att svenska avtal gäller här, säger Lars Lindström, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Man överväger också att begära sympatiåtgärder från andra fackliga organisationer.

Företaget Wronski Spòlka Jawna bygger en kyrka och ett församlingshem åt den Makedonska ortodoxa församlingen. Byggnads har sett att det varit stora brister i arbetsmiljön och har tidigare slagit larm till arbetsmiljöverket. Verket som besökte arbetsplatsen i början av veckan har lagt förbud på delar av arbetsplatsens verksamhet.
– Ställningarna var dåliga. På vissa delar fanns inget fallskydd alls, säger Per Blomquist, Arbetsmiljöverket.
På ett ställe var arbetarna utan skydd mot fall sex till åtta meter upp och jobbade. Arbetsmiljöverket har efter besöket fått uppgifter om att det farliga arbetet ändå fortsätter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot kyrkbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig