info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höjt reseavdrag till jobbet – men hur blir det i tjänsten?

Blir det någon höjning av det skattefria avdraget vid tjänsteresor? Svaret svävar i luften då det inte finns med i regeringens förslag om ett nytt förstärkt reseavdrag.  

"Finansdepartementet tittar på frågan just nu", säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads. Foto: Pressbild byggnads/Mostphotos

I förra veckan presenterade den nya regeringen ett nytt reseavdrag. Det skattefria beloppet, som kan dras av på deklarationen, ska höjas från 18:50 till 25 kronor per mil vid resor till och hem från jobbet. Något som ska börja gälla från den 1 januari nästa år.

Vid tidigare höjningar av reseavdraget har även den skattefria delen för tjänsteresor samtidigt justerats till samma nivå. Alltså vid resor med privat bil i tjänsten. Men någon sådan skrivning finns inte med i regeringens förslag.

– Jag pratade med Finansdepartementet i går. Jag vet att de tittar på det här just nu och bereder frågan, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads.

I Byggnads kollektivavtal ligger ersättningen vid resor i tjänsten på en högre nivå. Det varierar mellan avtalen och hur många mil man kör, men på till exempel Byggavtalet är det 30 kronor som gäller för de första 1 000 milen. Och i nuläget är alltså 18:50 av de 30 kronorna skattefria. Frågan är om även det beloppet kommer höjas till 25 kronor.

– Det vet vi ännu inte. Om förslaget inte kommer omfatta tjänsteresor kommer den skattefria delen ligga kvar på 18:50 kronor, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höjt reseavdrag till jobbet – men hur blir det i tjänsten?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig