info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blev sjuk- då fick han sparken

Betongarbetaren Dennis Lindqvist fick hjärnhinneinflammation och blev långtidssjukskriven. Då sades han plötsligt upp. - Det känns för jävligt. Det funkar tydligen så här i bemanningsbranschen, säger han.

– Det hade varit en annan sak om jag misskött mig och fått sparken på grund av det. Men de var väldigt nöjda med mig, säger Dennis Lindqvist som är utbildad betongarbetare med 20 års erfarenhet.
Han brukar sällan vara sjuk, men plötsligt en vecka i slutet av september, fick han blixtrande huvudvärk. Han spydde och tvingades stanna hemma. Det visade sig vara hjärnhinneinflammation.
Då hade han arbetat i sju dagar hos bemanningsföretaget Helpman och var utlånad till en byggfirma i Uppsala. Både Helpman och byggfirman var mycket nöjda med den kompetenta byggnadsarbetare de fått.

Men hjärnhinneinflammationen ville inte ge sig. Dennis fick göra ryggmärgsprover och kontraströntgen och resultatet visade att han var allvarligt sjuk.
Efter två veckor hörde arbetsgivaren av sig och ville veta hur länge han skulle vara sjukskriven.
– Jag visste inte. Läkarna visste inte. Läkarna var förvånade när jag hade samma höga värden efter tre veckor, säger Dennis.
Varje vecka skickade han läkarintyg till arbetsgivaren. Så plötsligt i slutet av oktober kom uppsägningspapper med posten.

Den tredje november gick uppsägningstiden ut och han stod utan arbete. Samma dag kom arbetsgivarens sjukanmälningspapper in till försäkringskassan – cirka tre veckor försenade.
– Dom har en månads handläggningstid hos försäkringskassan. Nu får jag inte ersättning förrän i slutet av november. Jag vet inte hur jag ska klara mig, säger Dennis.
Pelle Eriksson, vd på Helpman, säger att Dennis var en bra person och att han är välkommen tillbaka till företaget.
Pelle Eriksson förklarar uppsägningen med att det var ett kort uppdrag i Uppsala.

-Uppdraget är slut nu och det finns för närvarande inga fler jobb på gång i Uppsala. De flesta av Helpmans kunder finns i Stockholmsområdet.
– Han ville ju bara jobba i Uppsalaområdet. Om han accepterat jobb i Stockholm hade det varit en annan sak. Vi har flera långtidssjukskrivna hos oss, som vi vill ha kvar, säger Pelle Eriksson.
Arbetsgivaren ska skicka in en anmälan om att en anställd är sjuk senast den 21 dagen efter första sjukdagen. Att arbetsgivarens handlingar inkom till försäkringskassan flera veckor senare, förklarar Pelle Eriksson med att kontoret brann ned i våras och att administrationen suttit utspridd på flera adresser.
– Jag beklagar att ärendet missats. Men detta är nog förklaringen, säger han.

Lars Hellsten har handlagt Dennis ärende. Hellsten säger att han ringt ett flertal gånger och inte fått tag på Dennis.
– Därför fick han uppsägningen på posten.
Dennis berättar att han är ensamstående pappa och tar hand om en elvaårig dotter. Därför kan han inte långpendla till jobbet. Han påpekar att han periodvis legat på sjukhus och därför inte gått att nå på hemtelefonen.
– Pelle Eriksson har fel om att jobbet i Uppsala är slut. Min uppskattning är att betongarbetena kommer att pågå ytterligare två månader. Jag var nyligen där på besök, och då var det en ny betongarbetare från Helpman där. Jag pratade med honom själv. Helpman ville bli av med mig för att jag kostade pengar. Men jag kan ju inte rå för att jag är sjuk, säger Dennis Lindqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blev sjuk- då fick han sparken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig