info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blev lurade i Sverige - nu är de fast i Ukraina

Det ukrainska paret Anastasia och Vasyl jobbade utan papper för en UE åt storbolaget Interoc. När de efter flera försök inte fått ut sin lön åkte de hem. Nu är de fast i krigets Ukraina.

Anastasia och Vasyl på jobbet i Hallstahammar. Foto: Privat

I en lägenhet i Ukrainska Lviv sitter paret Vasyl och Anastasia och kommer ingen vart. Lönen de skulle ha fått för sitt arbete i Sverige kom inte och det blev för dyrt att stanna. De vet inte vad de ska göra.

Byggnadsarbetaren når Anastasia på WhatsApp.

– Vi är ok. Men våra familjer är nära fronten. Där är det en skräck varje dag, man hör sirener, bomber. Första dan när mamma ringde och sa att det var krig så grät jag. Det är en chock. Man blir paralyserad. Hur kan det vara så? Att det är krig i vår tidsålder? Man vill inte tro det.

Vasyl kom till Sverige i augusti för att leta arbete. Han träffade Robert Jezewski som drev byggfirman Finthem städ-bygg i Stockholm AB och fick jobb med montage av fönster. Företaget hade ett uppdrag som underentreprenör åt Interoc Dörr & Fönster AB i Hallstahammar. Vasyl säger att han fick ut en del av den lön han skulle ha under hösten. I november kom hans fästmö Anastasia till Sverige. Även hon hade blivit lovad anställning av Jezewski, hon skulle dreva och tvätta fönstren.

Men lönen för november och december uteblev. Paret säger att Jezewski vägrade betala ut. Han hävdar att han väntade på dokumentation från dem så att han kunde betala in arbetsgivaruppavgift och skatt. I december hade de inte råd att vara kvar i Sverige och åkte ner till Ukraina. Nu är de i Lviv på polska gränsen. Anastasia skulle i teorin kunna fly över gränsen, bara åtta mil bort. Men inga män släpps ut och då väljer paret att stanna.

Emil Boss.

Emil Boss på den syndikalistiska fackföreningen SAC har företrätt paret. Han är sammanbiten i sin beskrivning av situationen.

– De har jobbat väldigt långa arbetsdagar, det finns det tidrapporter som bevisar. De fick ingen lön alls under den här tiden och sedan fick de sparken. Trots att de arbetat på ett stort fint företag så blir de lurade och får återvända skuldsatta. Det är på grund av att de jobbade på Interocs projekt som är de tillbaka i Ukraina.

Finthem städ-bygg i Stockholm AB hade inte ordnat några ID06-kort och hade vid tiden när paret jobbade där även fått indragen F-skattsedel.

– När man följer debatten om arbetslivskriminaliteten så föreställer man sig att de största aktörerna kollar ID06 och F-skattsedel. Det här är så slapphänt, trots att frågan är så politiskt het!

Robert Jezewski menar att han inte gjort något fel:

– De arbetade tillfälligt, jag tog emot dem innan jul och inhyste dem. De jobbade egentligen inte åt mig, jag skulle bara hjälpa dem. De hade ingenstans att bo. De hade inget arbetstillstånd, de skulle pröva på jobbet några veckor innan jul och så skulle de fixa dokument. Men det gjorde de inte. Jag kunde inte betala ut några pengar så länge de inte hade papper, hur skulle det då bli med arbetsgivaravgifter och skatt?

Emil Boss skräder inte orden.

– Vilket skitsnack. Firman förlorade F-skattsedeln redan in september. Tidrapporterna visar omfattningen av arbete. Firman är bunden av Byggavtalet och borde egentligen betalat traktamente utöver lönen. Men han har aldrig läst Byggavtalet.

Johan Örengård, VD för Interoc AB, har avstått från att bli intervjuad men lämnar följande kommentar:

”I slutet av förra veckan kom det till vår kännedom att vi hade en UE som inte fullgjort sina förpliktelser. Då valde vi att lösa den situationen inom ramen för vårt entreprenörsansvar. Det är bara att beklaga att det blivit en sådan situation.”

Byggnads drev 2018 genom en lagstiftning om entreprenöransvar, ett sätt att bemöta att så många oseriösa underentreprenörer lurar sina anställda på ersättningen. Interoc har nu betalat ut de innestående lönerna till SAC för att skicka vidare till paret. Huruvida banken i Ukraina har möjlighet att betala ut pengarna återstår att se. För paret Vasil och Anastasia är det så klart en tragedi.

Vad gör ni?

– Vi försöker att inte gå ut. Vi hjälper till att tillverka maskeringsnät för tanks. Vi kan inte arbeta. Man kan gå till affären under vissa timmar, men vi försöker undvika det. Vi ber och skriver till vänner.

Hur ser situationen ut i Lviv? Pågår stridigheter? Hur reagerar människor runtom er?

– Här är relativt lugnt just nu. Några mil härifrån slog det ner raketer, men det syns inte till några marktrupper. Det passerar förbi massor av folk här från andra delar av landet, på väg till Polen. Män mellan 18-60 år får inte lämna landet, men det får alla andra.

Hur var er arbetssituation i Sverige?

– Vasyl jobbade åt Jezewski av och till från augusti, jag kom in senare. Vasyl rev och monterade fönster, jag fogade och drevade, tvättade fönstren och satte i jalusier. Han sa hela tiden ”mer, mer, mer”. Det var högt tempo. Han sa att han skulle skicka lönen till oss. Sedan sa han att han skulle sätta in pengar på våra kort. Vi bad om en skriftlig bekräftelse. Han sa javisst, men sen slutade han svara på telefon.

Varför åkte ni tillbaka till Ukraina?

– Vi hade inte råd att vara kvar. Det är dyrt i Sverige och han betalade inte ut någon lön.

Om han hade betalat ut, skulle ni stannat kvar i Sverige?

– Ja! Han lovade oss att det skulle finnas arbete fram till juni. Och vi trodde honom.

Vad är era planer nu?

– Vi kan inte ta oss härifrån. Vi får vänta tills kriget är slut. Då skulle vi vilja åka tillbaka till Sverige.

Totalentreprenören säger att de sätter in era uteblivna löner nu via SAC.

– Det är en stor hjälp! Vi är mycket tacksamma!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blev lurade i Sverige - nu är de fast i Ukraina

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig