info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blåsta byggjobbare på Vasakronan-projekt ska få sina pengar

Uppdragsgivaren Swebel Bygg AB lovar att gå in och betala de byggnadsarbetare som kräver runt 160 000 kronor efter arbeten på Vasakronas prestigebygge Sergelhuset.

Sergej Kolos med kollegor har blivit lovade att få sina pengar. Foto: Privat/Vasakronan

Det var i höstas som sex gipsmontörer från Lettland började arbeta med att bygga innerväggar på Amazons nya kontor i Vasakronans projekt Sergelhuset mitt i Stockholm.

Sergej Kolos, en av dem, berättade tidigare i veckan att han lockades av en annons på annonssajten ss.lv om välbetalt arbete men att de sedan inte fick den lön som de skulle. Vissa av montörerna stacks åt småsummor, andra fick lön första månaden för att nästa månad bli helt utan.

Sergej berättade att han själv fick tre utbetalningar på sammanlagt drygt 6 000 kronor. Men enligt kontraktet hade han jobbat ihop över 30 000 kronor.

Sammanlagt gick de sex arbetarna från Lettland miste om runt 160 000 kronor i utebliven lön, berättar Sergej. Han får stöd av de uträkningar som gjorts av fackföreningen som företräder arbetarna.

I morse träffade Emil Boss, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, lokalavdelning inom SAC Syndikalisterna underentreprenören för att få besked om när betalningarna skulle komma.

– Det gav ingenting. Företaget kunde inte svara på några av frågor om lönerna, säger Emil Boss.

Han tog ärendet vidare till företagets uppdragsgivare Swebel Bygg AB med stöd av reglerna om huvudentreprenörsansvar, och Swebel har nu lovat att gå in och betala lönerna om gipsmontörernas arbetsgivare inte betalar.

– Vi hade en bra dialog. Det känns otroligt skönt. Och viktigt för våra medlemmar. De har redan väntat alltför länge på sina pengar. Det är också skönt att se att det lönar sig att protestera, säger Emil Boss.

Han framhåller att den som ska ta på sig äran är Sergej Kolos, den arbetare som trädde fram och protesterade öppet mot att han och hans kolleger inte fick rätt lön.

Senast nu på tisdag ska arbetarna får sina löner från sin arbetsgivare. Om pengarna inte kommer in kommer Swebel Bygg AB att betala de drabbade arbetarna.

– Hade facket kommit till oss direkt hade vi löst detta omedelbart. Vi visste inte att byggnadsarbetarna felaktiga löner hos vår underentreprenör. Självklart ska arbetarna ha rätt lön. Det är vårt ansvar. Vi kommer att göra allt vi kan för att lösa det här och om arbetsgivaren inte betalar lönerna kommer vi att täcka upp och betala, det är vårt ansvar, säger Alexander Alexandrov, arbetschef och delägare på Swebel Bygg AB.

Kommer ni att fortsätta att jobba med detta företag?

– Nej, vi kommer definitivt inte att fortsätta jobba med dem efter det som hänt. Vi har nolltolerans mot den här typen av bolag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blåsta byggjobbare på Vasakronan-projekt ska få sina pengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig