info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Björn är Årets plattsättare 2021: ”Allt går bara man vill”

Björn Bäckström fattade ingenting när han plötsligt fick ett samtal om att han utnämnts till Årets plattsättare.

−Jag blev faktiskt chockad och överraskad. Det finns ju många duktiga plattsättare i Sverige. Jag visste ingenting. Sen fick jag veta att det handlade om mitt arbete med en bänkskiva i ett kök som tydligen väckt uppmärksamhet. Jag vet inte vem som nominerat mig, säger Björn Bäckström när vi når honom på telefon.

Han berättar vidare om projektet, att en kund ville köpa marmor till en köksdel för cirka 80 000. Björn föreslog att han i stället skulle lägga storformats-kakelplattor som bänkskiva. Kunden sade okej.

− Vi beställde skivor från Italien med måtten 1,2 meter gånger 2,78 meter. Det är väldigt populärt i utlandet men inte så vanligt i Sverige.

Hur fick ni in skivorna?

– Först sågade vi ut en gipsskiva så att vi hade rätt mått. Sedan testade vi med gipsskivan om vi fick in den i hissen vilket inte gick. Det gick inte att få in den i trapphuset heller, säger Björn.

Det gick inte att få in den i trapphuset heller

Så hur gjorde ni?

− Vi måttade kundens fönster till ett av rummen. Det var för trångt men vi kom på att vi kunde vrida kakelplattan på diagonalen och försiktigt, försiktigt dra in den in i rummet. Det handlade om millimeterprecision, för att inte stöta emot metallkanterna i fönstret.

Foto: Privat

Hur många var ni?

− En person hissade upp plattan med truck, det var på tredje våningen. Sen var vi två inne i lägenheten som lyfte in den.

Vad var utmaningen när ni satte fast plattorna?

− Att få bra vidhäftning mot underlaget. Vi lade en MDF-skiva först, sen gipsskiva 6 millimeter, sedan primer och fix. Vi använde vibrator som pressade ut all luft ur plattan. Viktigt att pressa ner plattan ordentligt i fixen. Sen fick den sitta fyra, fem dagar innan vi måttade och sågade hål för vasken och för induktionshällen.

Jag är en sån person som alltid ger mig på nya utmaningar. Jag är aldrig rädd för att misslyckas

Varför tror du att just du fick priset?

− Kanske för att jag är en sån person som alltid ger mig på nya utmaningar. Jag är aldrig rädd för att misslyckas, allt går bara man vill.

Priset delades ut på Byggkeramikrådets årsmöte igår. Priset är, förutom äran, ett stipendium på 20 000 kronor för en studieresa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Björn är Årets plattsättare 2021: ”Allt går bara man vill”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig