info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI vill vänta in industriavtalet

Byggavtalet för Byggnads medlemmar lär dröja. Sveriges Byggindustrier vill inte gå före industriavtalet som löper ut i slutet av mars.

Byggavtalet löper ut den 28 februari och industriavtalet går ut en månad senare, 31 mars. Industriavtalet brukar vara riktmärket i avtalsrörelsen, men i en intervju i Dagens Eko den 11 januari sa Byggnads avtalssekretare Torbjörn Hagelin att målet är att ha ett nytt avtal klart när det gamla löper ut, en månad före industrin. Torbjörn Hagelin säger i intervjun att byggavtalet i så fall skulle bli ”en fingervisning för den övriga avtalsrörelsen”, det vill säga ett riktmärke.

Vill vänta in industriavtalet

Men när Byggnads och Sveriges Byggindustrier träffades igår för första gången i stora delegationen beskriver Byggnads tillställningen som loj.
– Vi har en känsla av att BI inte är förhandlingsvilliga, eftersom de vill vänta in industriavtalet. De signalerar tydligt att de inte är intresserade av att komma någonvart, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads. Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind, bekräftar denna bild.
– Byggsektorn är synnerligen olämplig att teckna det första avtalet, både utifrån att vi ligger högst i löneläge och att vi inte har den konkurrenssituation som finns i exportindustrin.

Blir det något byggavtal förrän industriavtalet är klart?
– Det är otänkbart. Vi måste avvakta industriavtalet. Om vi sätter ett avtal så kommer industrin att vara tvungna att förhålla sig till den nivån. Det skadar Sverige, eftersom exportindustrin svarar för 55 procent av vår BNP.

Vad ska ni göra tills industriavtalet löper ut?
– Vi behöver nog all tid vi kan få. Vi har många stora frågor som vi ska diskutera, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI vill vänta in industriavtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig