info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI vill införa bygglön på 16000

Vi har tidigare skrivit om att BI vill införa en ny anställningsform med lägre lön, introduktionsanställning. Nu uppger man till Sveriges Radio att lönerna då skulle ligga på 16 000-17 000.

I dag utväxlar Byggnads och BI (Sveriges Byggindustrier) krav inför förhandlingar om det nya byggavtalet. Byggnadsarbetaren rapporterade för en vecka sedan om att Sveriges Byggindustrier vill införa introduktionsanställningar, en i så fall ny anställningsform för nyanlända och långtidsarbetslösa. Anställningarna skulle vara i högst arton månader, gälla okvalificerat arbete och ge en lägre lön än för yrkesarbetare.
BIs vd Ola Månsson ville inte gå in på några uppgifter om nivån på de lägre lönerna då Byggnadsarbetaren intervjuade honom förra veckan. Men i dag säger BIs förhandlingschef Mats Åkerlind till Sveriges Radio att lönerna är tänkta att ligga på 16 000-17 000 kronor i månaden. När han får frågan om hur det kommer påverka resten av lönerna i byggbranschen svarar han så här:
– Jag tror inte att det påverkar någonting alls. Det är snarare så att de som har en utbildning och kompetens kommer att behålla sina villkor och utveckla dem ytterligare.
Under dagen i dag utväxlar Byggnads och Sveriges Byggindustrier samtliga krav inför avtalsförhandlingarna. Läs här om vad som är känt sedan tidigare och följ hela Byggnadsarbetarens avtalsbevakning här.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI vill införa bygglön på 16000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig