info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI tror på arbetsgrupper

Bo Antoni, Sveriges Byggindustriers vd, ser inte avbrottet i avtalsförhandlingarna som något avgörande bakslag. Han tror att arbetsgrupper kan lösa de svåra frågorna.

Sveriges Byggindustrier (BI) hoppas på en relativt snabb avtalsuppgörelse trots att Byggnads nu sagt upp avtalen.
– Jag både tror och hoppas på en överenskommelse utan konflikt. Vi befinner oss i ett ansvarsfullt läge med hård utländsk konkurrens och det är båda parter medvetna om, säger Bo Antoni, vd på BI.
Han säger att man gjort halt sedan man konstaterat att man inte kunde komma fram när det gäller partsförhållandet i avtalen. Även om det inte gått att få igenom BI:s krav på att minska Byggnads lokalavdelningars inflytande över löneförhandlingarna så anser sig Bo Antoni ha märkt en vindkantring från Byggnads sida.
– Det krävs en mognadsprocess och arbetsgrupper har visat sig vara en framkomlig väg när det gäller att komma fram i svåra frågor.

Även om Bo Antoni hoppas kunna undvika den förra avtalsrörelsens förlängning av avtalen så är han beredd att lämna BI:s tre huvudkrav till arbetsgrupper. De tre huvudkraven är flexiblare arbetstid, undantag från regeln att lokalavdelningen förhandlar om lön vid byggen mindre än 1200 timmar samt rätt att betala ut mer än grundlön vid strandade ackordsförhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI tror på arbetsgrupper

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig