info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI: Ta bort krav på prestationslön

Prestationslönen ska tas bort som huvudlöneform i byggavtalet och lön förhandlas med de anställda. Så låter det när Sveriges Byggindustrier presenterar krav inför avtalsrörelsen.

– De tvingande prestationslönekraven vi har i vårt avtal måste vi förändra av flera skäl, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind.
Han syftar på att byggavtalet säger att prestationslön är huvudlöneform på en stor andel av alla byggarbeten. Även i dag finns möjlighet att komma överens om tidlön på dessa projekt, men utan sådan överenskommelse ska prestationslön gälla.
Kommer det vara ett centralt krav när ni går in i avtalsrörelsen att det här ska förändras?
– Ja, det kommer det vara, svarar Mats Åkerlind.

Vill förhandla med de anställda

Förutom att man inte vill ha prestationslön som huvudlöneform vill arbetsgivarna att förhandlingsmandatet ska bli mer lokalt, att arbetsgivarna ska förhandla direkt med de anställda i stället för Byggnads ombudsmän.
– Vi måste låta företagen och deras medarbetare, i form av fackklubbar, fackombud eller mb-grupper, komma överens om vilken löneform som är anpassad efter deras verksamhet.
Mats Åkerlind menar att en del mindre företag väljer bort kollektivavtal för att slippa prestationslön.
– Sedan finns det andra skäl som jämställdhet, arbetsmiljö och mångfald, säger han.

Tidlön redan vanligare

Enligt Mats Åkerlinds resonemang är ett skäl till att kvinnorna är så få i branschen att prestationslag premieras för att producera mycket med stor fysisk styrka.
– Det tror jag vi måste komma bort ifrån.
Samtidigt är det i dag inte mer än runt en av fem arbetade timmar på byggena som i praktiken betalas med prestationslön. Mats Åkerlind säger att han tror att normer som följer av prestationslöner ändå påverkar branschen starkt.

”Måste förändra normer”

Han tror inte att andelen timmar med respektive löneform skulle förändras så mycket om avtalet ändrades så som Sveriges Byggindustrier vill, eftersom en del företag ändå skulle välja prestationslön.
Men om inte andelen med de olika löneformerna ändras, vad ändras då för de du menar står utanför till följd av lönesystemet?
– Jag tror att vissa kommer känna trygghet i att kunna jobba med andra löneformer och kunna skapa mer inkluderande företag. Vi måste förändra de normer som finns idag, vi kan inte ha en byggarbetsmarknad som bara premierar tempo och fysisk styrka utan vi måste ha en arbetsmarknad som premierar, kvalitet, standard, noggrannhet i utförandet.
Snittlönerna i dag är lägre för tidlön är för prestationslön. Hur skulle en sådan här förändring påverka löneläget?
– Jag tror faktiskt inte att det skulle påverka löneläget. Det jag önskar är att löneläget ska vara oförändrat men att formerna för hur lönerna sätts ska förändras.

Byggnads kommenterar inte

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin vill i dagsläget inte kommentera utspelet.
– Jag väljer att inte kommentera det i dagsläget innan vi har vår egen plattform färdig. Om Sveriges Byggindustrier vill driva det kravet får de väl komma med det när vi lämnar yrkanden mellan parterna.
Efter att LO-samordningen av avtalskraven sprack har förbunden inom 6F (Byggnads, Målarna, Fastighets, Seko och Elektrikerna) diskuterat hur de kan samordna sina krav.
Hur går det med de samtalen?
– Vi har diskussioner inom 6F och det kommer utkristallisera sig ganska snart vad som kommer komma ut av det.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI: Ta bort krav på prestationslön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig