info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI kräver att granskning slopas i avtal

Sveriges Byggindustrier kräver att bestämmelserna om granskningsarvoden helt tas bort från kollektivavtalen. Orsaken är domen i Europadomstolen då det gäller granskningsarvoden för oorganiserade.

Efter domen uppmanade Sveriges Byggindustrier sina företag att sluta dra granskningsarvoden för oorganiserade. Byggnads ansåg att man visst kan fortsätta ta ut granskningsarvoden av oorganiserade, men gick senare, i avtalsrörelsen, ut med ett förslag om att granskningsarvodet inte längre ska betalas av de anställda utan av företagen.
Det är detta som arbetsgivarna nu reagerat över och därför kräver att granskningsarvodet helt ska tas bort ur kollektivavtalet.

Domen i Europadomstolen som handlade om Byggnads granskningsarvoden, riktade sig mot svenska staten. Fem oorganiserade byggnadsarbetare drev frågan tillsammans med Sveriges Byggindustrier.
Europadomstolen i Strasbourg fällde svenska staten för brott mot egendomsparagrafen i Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Domen tog inte ställning till rätten att kräva arvoden för granskning av oorganiserade. Däremot ansåg domstolen att redovisningen av granskningsarvodet inte var tillräckligt tydlig.

– Vi anser att det enda sättet att säkerställa att företagen inte i framtiden bryter mot lagen är att ta bort reglerna om granskningsarvoden helt ur kollektivavtalen, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier. Han tycker inte att det är en acceptabel lösning att arbetsgivarna betalar granskningsarvodet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI kräver att granskning slopas i avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig