info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45
Berättat av

54 bast och byter karriär – "Följer en dröm"

Leif Albertsson, 54, betongarbetare på Skanska i Stockholm, börjar snart plugga till undersköterska.”Det är mycket jag får gå ner i lön, men jag har drömt om det här.”

Leif har bestämt sig för att följa sin dröm och bli undersköterska. Foto: Anna Simonsson

”Länge, länge har jag velat jobba inom omsorgen men de har ju tjänat så dåligt att det varit omöjligt för mig att byta jobb. Nu har jag äntligen ekonomi så jag kan ta steget. I januari börjar jag plugga till undersköterska med inriktning på äldrevård.

Jag är 54 år och betongarbetare, jobbar i dag på ett bygge i Täby. Det verkar kanske lite tokigt att vara så här gammal och börja ett nytt yrke men jag har varit på byggen i snart 40 år och känner att jag vill göra något nytt, som ger mig mer.

Jag har alltid velat jobba med människor för det tycker jag är kul och så vill man ju göra nytta också.

Tidigare ville jag jobba med barn inom förskola men på senare år har jag känt alltmer att jag vill jobba med äldre. Då blir det naturligt att börja i omsorgen.

Kanske är jag påverkad av att min mamma och pappa gick bort för ett tag sedan och att jag inte hann med att ta hand om dem. Jag tycker att de äldre är lite bortglömda, det är en sak jag tänkt på länge, långt före pandemin.

Jag börjar läsa på distans från januari, totalt blir det 65 veckor innan jag är klar. Samtidigt jobbar jag kvar till 80 procent på bygget. Jag är inte orolig för studierna, utan har hyfsad koll på vad det innebär. Det svåra är möjligen datatekniken för distansundervisningen, men det får väl ungarna hjälpa mig med. Sedan inser jag att jag behöver lära mig mycket praktiskt som jag inte kan, bara att sätta katetrar är en utmaning, har jag förstått.

Att jag hamnade i skolbänken beror egentligen på att det inte gick att få jobb på äldreboenden utan att ha studerat. De sa att du måste antingen vara undersköterska eller studera till undersköterska för att få jobba hos oss.

Jag vet att jag kommer att få jobb när jag är klar. Det är mycket jag får gå ner i lön, men hur mycket får jag se.

Flera boenden har nu erbjudit mig praktikplats och jag vet att jag kommer att få jobb när jag är klar. Det är mycket jag får gå ner i lön, men hur mycket får jag se. Den avgörande grejen är ju att jag äntligen har ekonomi för att ta det här steget och göra det jag drömt om.

När jag byter jobb räknar jag med att jobba 100 procent, nu jobbar jag 80 procent sedan flera år, vilket jag valt själv. Jag mådde bättre i kroppen av att jobba så.

Jag ser nu mycket fram mot att jobba med de äldre. Tror att jag är bra på att ha full fart jämt på jobbet, att det kommer att passa mig.”

Berättat för: Margite Fransson

Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: 54 bast och byter karriär – "Följer en dröm"