info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betongarbetaren Joakim efter rekordet: ”Flera hundra pizzor kördes upp till toppen”

Betongarbetaren Joakim Ljungdahl var med vid det historiska ögonblicket när Karlatornet gick förbi Turning Torso som Nordens högsta byggnad.

Betongarbetaren och skyddsombudet Joakim Ljungdahl med utsikt över Göteborg. Karlatornet har just blivit Nordens högsta byggnad. Cirka 50 meter återstår nu upp till toppen på 249 meter.. Foto: Pressbild Serneke.

Nu har det hänt. Karlatornet är högst då Sernekes tornbygge gick förbi Turning Torso i Malmö. Och det med besked. Karlatornet är redan över 200 meter och slår därmed Turning Torso med cirka tio meter.

En som var med under gjutningen som förde upp Karlatornet till förstaplatsen var betongarbetaren och skyddsombudet Joakim Ljungdahl. Han tog händelsen med ro.

– Jag har varit med sedan starten på varje våning så för mig var det inget speciellt på det sättet. Men det har varit mycket runtomkring med media och lite firande.

Den delen av byggnaden som slog rekordet var gjutningen av de tre hisschakten. Alltså kärnan i tornet.

Slog ni av betongpumpen i ögonblicket när ni passerade Turning Torso och tog lite skumpa?

­– Nej inte riktigt så. Dagen efter firade vi en del. De bjöd på pizza och tårta. Så det blev en leverans på några hundra pizzor upp till toppen. En del åt därnere också.

Nu högst i Norden. Foto: Serneke

Som skyddsombud jobbar Joakim Ljungdahl ofta med säkerheten på de fyra högsta våningarna. Han var även på plats när rekordet slogs.

– Det handlar om att hela tiden övervaka säkerheten så att ingenting händer. Vi har väldigt fasta rutiner och veckodagarna ser ofta likadana ut vecka efter vecka.

Till toppen återstår ännu cirka 50 meter och om några våningar, 67 och 68, väntar en utmaning. Då är det dags den andra av två förstärkningsvåningar. De här våningsplanen tar betydligt längre tid än de vanliga.

Det börjar högt, hur känns höjden?

– Egentligen inte alls mer än när man åker hiss och kollar ut. Då kan man känna en hisnande känsla. Men annars är vi rätt instängda. Vi har ett vindskydd med oss upp så det är inte så att man ser ut hela tiden.

Känns det extra som byggnadsarbetare att vara med och bygga Nordens högsta torn. Kanske något att berätta för barn och barnbarn?

– Det här bygget har varit väldigt lärorikt. Det är väldigt speciellt med bland annat formdelar man aldrig sett tidigare. Jag har aldrig varit i närheten av något liknande tidigare. Men mina barn har varit med om mitt betongarbetarliv under hela deras uppväxt så de känner väl kanske inte så mycket. Visst, det är speciellt, men jag har jobbat med det hela livet. Gör nu mitt 43:e år som betongarbetare.

När karriären är över och du summerar din personliga bygglista – kommer Karlatornet då på topp 3 bland minnesvärde byggen?

– Jag har varit med på så många byggen. Karlatornet blir inte det bästa bygget om man tänker på enkelheten. Det är komplicerat, men det är nog det bästa bygget jag varit på när det gäller trivsel. Det är fantastiskt trevligt folk. I dag är vi 600 man som är plats.

Fakta

Karlatornet
Höjd: 246,45 meter
Antal lägenheter: 611
Total mängd betong: 60 000 kubik
Total mängd armering: 7 600 ton

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betongarbetaren Joakim efter rekordet: ”Flera hundra pizzor kördes upp till toppen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig