info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
#VAL2018

Betongarbetaren Erik pressade ministern: "Kände mig nöjd"

100 byggnadsarbetare mötte civilminister Ardalan Shekarabi utanför ett bygge i Uppsala i går. Ministern pressades av betongarbetaren Erik Dagnsjö, som krävde en satsning på bostadsbyggande.

– Jag kände mig nöjd efteråt, säger han.

Utanför NCC:s lägenhetsbygge i centrala Uppsala ordnades i går ett möte mellan ett hundratal byggnadsarbetare och civilminister Ardalan Shekarabi (S). Ministern höll först ett tal, där han bland annat poängterade hur viktigt det är med kollektivavtal vid upphandlingar.

Därefter tog betongarbetaren Erik Dagnsjö över mikrofonen. Erik arbetar i vanliga fall på ett JM-bygge i Luthagen utanför Uppsala, men jobbar fackligt politiskt fram till valet.

– Jag berättade om Byggnads krav på socialdemokraterna inför valet. Jag sa att vi kräver kollektivavtal vid offentlig upphandling och mer ordning och reda på arbetsmarknaden för att hindra lönedumpning. Dessutom vill vi ha en fortsatt satsning på bostadsbyggande och mer pengar till välfärd, berättar Erik.

Hur reagerade ministern på dina krav?

– Han svarade på frågorna. Han sa att regeringen redan gjort mycket i den riktningen, bland att lex Laval har rivits upp, att ingen ska tvingas att ha f-skatt och att man har satsat mer pengar på arbetsmiljö.

Vad tyckte du om hans svar?

– Jag kände mig nöjd. Ardalan är den som har jobbat hårdast för oss arbetare. Han tyckte att det var trevlig att träffa byggnadsarbetare, eftersom vi är raka och säger vad vi tycker. Han gillar att jobba för våra frågor.

Vilka frågor hoppas du uppmärksammas inför valet?

– Jag hoppas att klyftorna mellan rika och fattiga tas upp. Att de inte ökar. Det ska finnas en skillnad mellan chefer och dem som arbetar, men den måste vara på en rimlig nivå. Alla barn ska ha samma förutsättningar.

Vilken betydelse har sådana här möten, tror du?

– Stor betydelse. Särskilt de här personliga mötena, ögon emellan. 2002 kom en socialdemokratisk politiker och pratade där jag jobbade. Jag gick och röstade tack vare det mötet.

Erik Dagnsjö finns på valbar plats 23 för socialdemokraterna i Uppsala fullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betongarbetaren Erik pressade ministern: "Kände mig nöjd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig