info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Beställaren om kranen som sjönk: "Omskakande för alla inblandade"

Kranföraren kunde ta sig ur sin hytt och simma i land medan kranen sjönk ner till botten. Olyckan inträffade i lördags vid ett brobygge i Nacka.

Kranföraren satt i hytten när kranen av okänd orsak gled ner i vattnet. Bilden är tagen på den gamla bron innan byggstart. Foto: Bengt Nyman Wikipedia Commons

En pontonkran stod på en arbetspråm vid bygget av Skurusundsbron i Nacka och gled av någon anledning ner i vattnet. Enligt Nacka Värmdö-posten pågick arbete på pråmen i lördags och kranföraren satt i hytten när kranen började glida.

Föraren hann ta sig ur sin hytt och simmade mot land. En arbetskollega hoppade i för att hjälpa till, skriver tidningen. Båda simmade i land och klarade sig, men föraren fördes till sjukhus för kontroll.

Kranen sjönk till botten och det var enligt Räddningstjänsten omöjligt att under lördagen dra upp den från djupet.

Kustbevakningen blev senare inkopplad för att säkerställa att kranen inte utgjorde en risk för sjötrafiken i farleden.

Händelseförloppet och eventuella orsaker utreds nu av polis och olyckan rubriceras under tiden som utredningen pågår som arbetsmiljöbrott och framkallande av fara för annan. En teknisk undersökning av området gjordes på lördagen.

Trafikverket är ansvarig byggherre och kommunikatören Maria Landelius skriver i ett mejl att myndigheten utreder händelsen tillsammans med entreprenören.

Vi är tacksamma att det slutade väl

”Vi och entreprenören jobbar dagligen och i varje arbetsmoment med riskbedömningar för att skapa en säker arbetsmiljö och har tydliga regler och rutiner. Vi kommer därför att se över rutinerna och utredningen får visa om vi har brustit i dem och polisen utreder också det som inträffat”.

Hur mår arbetaren? Är han tillbaka i jobb?
”Kranföraren fördes till sjukhus och vårdades för nedkylning men har kommit hem från sjukhuset. En arbetsplatsolycka är omskakande för alla inblandade. Vi är tacksamma att det slutade väl. Personen beräknas återgå till arbete under denna veckan.”

Vilken entreprenör ägde maskinen?
”Vår huvudentreprenör är Itinera S.p.A. Deras underentreprenör Amfimarin äger maskinen.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Beställaren om kranen som sjönk: "Omskakande för alla inblandade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig