info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ångrade beställt tak - tvingas betala över 250 000

En privatperson beställde tak och fasad till sin fastighet. Sedan ångrade hen sig. Nu döms privatpersonen att betala över 250 000 kronor till byggföretaget.

Privatpersonen beställde en takomläggning men ångrade sig. Nu är tvisten avgjord i domstol. Foto: Mostphotos

Privatpersonen tog kontakt med ett byggföretag för att hen ville ha utfört arbeten bland annat takomläggning och ny fasad på en fastighet.

Kontakt togs med byggföretaget under sommaren 2019 och byggföretaget beställde material från en byggleverantör. I ett e-postmeddelande bekräftade privatpersonen att köpet skulle genomföras.

Men därefter gjorde privatpersonen en avbeställning av arbeten och material.

Byggföretaget anser att man gjorde en förlust pga att det till största delen inte varit möjligt att returnera materialet, eftersom det specialanpassats att passa arbeten som skulle utföras på fastigheten.

Privatpersonen anser å sin sida att parterna inte träffat något avtal om arbete inte heller avtal om köp.

Parterna var till en början eniga att avtal skulle träffas skriftligt i hantverkarformulär. Men eftersom de inte varit eniga om när arbetet skulle utföras och eftersom privatpersonen tappat förtroende för byggföretaget valde hen att inte ingå något sådant avtal med företaget.

Byggföretaget stämde privatpersonen i tingsrätten i juli 2020 och krävde att privatpersonen skulle betala 96 311 kronor, bland annat för tak, returavdrag, fraktkostnader samt rättegångskostnader.

Nu har tvisten avgjorts i domstol. Varbergs tingsrätt bedömer att det är konsumenttjänstlagen som ska gälla för parternas avtal. Enligt denna lag har konsumenten rätt att göra en avbeställning, men konsumenten kan bli ersättningsskyldig.

Tingsrätten konstaterar i det här fallet att byggföretaget har rätt till ersättning bland annat för förluster i form av kostnader för den återstående delen av tjänsten och på grund att byggföretaget underlåtit att ta på sig något annat arbete.

I tingsrätten döms privatpersonen att betala ett kapitalbelopp på 79 810. Summan gällande bland annat takkostnader, kostnader för returnering av fasad och administrativa kostnader. Privatpersonen döms också att betala rättegångskostnader på 171 332 kronor.

Enligt tingsrätten har byggföretaget fått stå för hela bevisningen  och tingsrätten anser därmed att privatpersonen ska stå för hela rättegångskostnaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ångrade beställt tak - tvingas betala över 250 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig