info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Berget vid Hallandsåsen förstärks

Tätningsmedlet CarboPur ska användas vid förstärkning av berget på tunnelbygget vid Hallandsåsen. Arbetet påbörjades i helgen och kommer att pågå under cirka två veckor. Carbopur är en härdplast som innehåller isocyanater och det krävs läkarundersökning och utbildning för byggnadsarbetarna som ska arbeta med den.

Det dåliga berget vid Hallandsåsen behöver förstärkas för att borrmaskinen i tunneln ska kunna köras vidare. När borrmaskinen gick igenom berget föll rasmassor ner. Det gör att man måste injektera cement för att komma vidare. Inför cementinjekteringen vill projektledningen att ett slags lock, ett membran, ska läggas över de lösa bergmassorna, så att cementen inte rinner ner i borrhuvudet. Detta arbete har påbörjats nu.
– En cirka 1,5 meter tjock skiva skapas på en 13 meter lång och 15 meter bred yta, berättar Håkan Asmoarp, projektledare på Banverket. Uppskattningsvis sex till åtta ton material kommer att användas.

CarboPur är ett polyuretanbaserat skum. Det är en tvåkomponentsprodukt som blandas på plats. Den innehåller bland annat isocyanater som kan ge allergi, astmaliknande besvär och eksem Man ska skydda sig såväl mot hudkontakt som inandning av ångor från materialet. Produkten kräver särskilda skyddsåtgärder för byggnadsarbetarna.
– De byggnadsarbetare som arbetar med skummet har läkarundersökts och använder den skyddsutrustning som behövs, bland annat andningsskydd, säger Håkan Asmoarp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Berget vid Hallandsåsen förstärks

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig