info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Befaras ha omkommit på Peab-bygget: "Det finns inga utsikter"

Muddringsfartyget, som slog runt i Trelleborgs hamn, ska bärgas under helgen. En tredje person har fortfarande inte hittats efter olyckan.
– Vi kan inte spekulera i hur olyckan inträffade, säger Kersin Danasten, presschef på Peab, som är huvudentreprenör för bygget av de två färjelägen i hamnen.

Fartyget Margrethe Fighter som användes till muddring kantrade på onsdagen i Trelleborgs hamn och en person ombord saknas fortfarande. Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i onsdags som ett muddringsfartyg under arbete slog runt i Trelleborgs hamn. Tre personer fanns ombord och två av dem kunde räddas upp ur vattnet av räddningspersonal. Sökandet efter den tredje mannen har hittills varit resultatlösa.
– Förutsättningar att överleva med tanke på temperaturen i vattnet är obefintlig. Det finns inga utsikter att hitta honom vid liv. Vi vet inte säkert om han finns inne i båten, men det är högst troligt, säger Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänst Syd.

– Det har varit rätt stor risk med dykningsarbetet, så man har inte gått in i fartyget på grund att det ligger så instabilt, säger Gustaf Sandell.

Det är Peab som bygger två färjelägen i Trelleborgs hamn. Peab hade i sin tur anlitat en dansk underentreprenör som utförde själva muddringsarbetet i hamnen, där de tre personerna var anställda.

Hur kunde olyckan inträffa?

– Vi kan inte spekulera i hur olyckan inträffade. Vi vill först få reda på vad som hände och avvaktar utredningen, säger Kerstin Danasten, presschef på Peab.

Olyckan utreds nu av flera myndigheter, bland annat Polisen, Transportsstyrelsen, Arbetsmiljöverket och danska Sjöfartsverket.

– Det är speciellt när det sker en olycka av den här typen, eftersom det är olika parter som ska utreda orsaken till olyckan. Vi kommer självklart att utreda vårt ansvar och vi samarbetar med myndigheterna och de oberoende parterna som gör sina utredningar, säger Kerstin Danasten.

Under helgen kommer muddringsfartyget i Trelleborgs hamn att bärgas. Under förmiddagen har det gjorts förberedelser av bland annat undervattensdrönare som gör undersökningar av fartyget. Ett bärgningsfartyg är nu på väg till Trelleborgs hamn.

– Bärgningsfartyget kommer fram i natt eller tidigt lördag morgon, sedan startar förberedelsearbetet för att flytta fartyget, säger Jörgen Nilsson, vd på Trelleborgs hamn.

– Muddringsfartyget kommer först att lyftas en liten bit. Sedan ska båten tätas så att det inte kommer ut något oljespill när vi lyfter den. Sedan lyfts den och transporteras in till kajen, säger Jörgen Nilsson.

Enligt uppgifter till Skånska Dagbladet fanns det 15 ton bränsle ombord på fartyget. Även Räddningstjänsten i Trelleborg och Kustbevakningen kommer att vara på plats för att minimera risken för utsläpp av olja.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Befaras ha omkommit på Peab-bygget: "Det finns inga utsikter"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig