info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v9
Byggdjuret

Bästa verktyg: tänderna – här är byggjobbaren som lurar i vassen

En skicklig röris och en uppfinningsrik armerare. Vi spanar in bävern med hjälp av experten Göran Hartman, lektor på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Avancerad vvs:are

Bävern bygger alltid ingången till sin hydda under vattenytan. På så sätt skapar den ett vattenlås som stoppar rovdjur som björn från att ta sig in. Tack vare vattenlåset och närheten till vatten håller hyddan alltid en behaglig temperatur, även på vintern. Bävern brukar bygga en eller flera dammar nedströms för att garantera att det är högt och jämnt vattenstånd precis vid hyddan. En skicklig rörmokare, med andra ord.

Armeraren

För att göra hyddan varm och hållfast använder sig bävern av en sorts armeringsteknik när den bygger. Med tänderna kapar den träd och grenar som den fraktar till hyddan. Sedan hämtar djuret lera och gammal dy från botten som den lägger på väggarna. Resultatet blir en stenhård och välisolerad vägg som ger bra värme och skyddar mot angripande djur.

– Att ställa sig med en spade och tro att man ska kunna gräva sig in i en bäverhydda, det är helt hopplöst, säger Göran Hartman.

Hur mycket det än stormar utanför så är det lugnt
därinne.

Göran Hartman om bäverhyddans isolerade väggar

Olika rum

Bävern bygger i regel två rum i sin hydda: Matkammaren, som ligger precis i strandlinjen, och sovkammaren som är placerad lite längre upp. Bävrar kan bygga sina hyddor i par eller på egen hand. I vissa fall kan en utflyttad hanne bygga en enkel ”ungkarlslya”. När han sedan träffat en fru och stadgat sig, bygger det nya paret ut med flera rum.

BÄVER / CASTOR FIBER

Armerare
✔ Vvs:sare
Isolerare

Verktyg:  Tassarna och tänderna.
Spetskompetens: Kontrollerar vattennivåer och bygger vattenlås.

Johan Fyrk, reporter
Annons

Du läser: Bästa verktyg: tänderna – här är byggjobbaren som lurar i vassen