info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Barnbok ska locka unga till bergbranschen: "Vill få ut informationen tidigt"

Det är stor brist på arbetskraft inom bergbranschen. Kan en barnbok vara en av lösningarna på problemet?

Malin Lestander, arbetsledare på Veidekke vill att barn ska få upp ögonen för bergarbete. Därför tog hon initiativ till barnboken "Bojan och tunnelbanan". Foto: Privat och Filippa Widlund

Byggandet under mark och i berg har ökat de senaste åren. Det byggs tunnlar, parkeringsgarage, avloppstunnlar i hela landet. Samtidigt finns det en stor brist på arbetskraft.

Malin Lestander är arbetsledare på Veiddeke Entreprenad och arbetar just nu med ett tunnelprojekt i Stockholm. Hon tycker att fler borde få upp ögonen för hur roligt yrket är. Därför fick hon idén att ge ut en barnbok om bergarbete.

– Jag tycker själv att det är jättekul att jobba i tunnlar, men det är många som inte vet hur det går till. Vi vill ge information om att dessa yrkesgrupper finns, säger Malin Lestander.

Det är branschorganisationen Svenska Bergteknikföreningen som tillsammans med förlaget Bonnier Carlsen ger ut barnboken ”Bojan och tunnelbanan”.

Boken ingår i serien om Bojan och författare är Johan Anderblad. Filippa Widlund är illustratör. Boken riktar sig till barn mellan 3 och 6 år med fokus på berg- och tunnelbyggande.

Malin Lestander, som är medlem i branschorganisationen, har på ideell basis arbetat med boken tillsammans med ingenjörer Johanna Holmsten och Per Vedin. De har säkerhetsställt att fakta, begrepp och metoder är rätt.

Är det inte för tidigt att informera förskolebarn om yrkesval?
– Elever som kommer till gymnasiemässor har ofta redan bestämt sig för vad de vill jobba med och utbilda sig till. Då funderade jag på hur vi ska få ut informationen tidigare. Om man skapar en barnbok så läser föräldrarna för barnen och då kan de också påverka yrkesvalet, förklarar Malin Lestander.

Boken ska i ett första läge tryckas i 4 000 exemplar och distribueras gratis till alla förskolor som vill ha ett exemplar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Barnbok ska locka unga till bergbranschen: "Vill få ut informationen tidigt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig