info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Banverkschefer åtalas igen

Tio år efter Rhoca Gil-skandalen startade igår, onsdag, en femte rättslig prövning. Den här gången i Helsingborgs tingsrätt. Banverket och två tidigare chefer, tillförordnade generaldirektören Nils-Erik Bergström och projektchefen Jan Andersson, står nu återigen åtalade för miljöbrott.

– Det är banverkets tidigare chefer som är ansvariga för att vattendomen från Högsta domstolen överskridits, hävdar åklagaren Nils Rekke.
Det gäller fortfarande brott mot vattendomen 1992, som reglerade hur mycket grundvatten som fick läcka ut i samband med tunnelbygget. 1996 visade det sig att det rann in betydligt mer grundvatten ut än vad Banverket hade tillstånd till.
Sedan den första förundersökningen inleddes under hösten 1997, har Nils-Erik Bergström och Jan Andersson fått sin sak prövad fyra gånger tidigare och friats i både tingsrätten och hovrätten, med motiveringen att lagen inte kräver att tillstånd behövdes. Men förra året underkändes domarna av Högsta domstolen och därför måste nu målet prövas på nytt i tingsrätten.
– Banverket har överskridit vattendomen i Högsta domstolen. Då får man söka ansvaret så högt som möjligt i Banverkets organisation, därför är projektchefen Jan Andersson och tillförordnade generaldirektören Nils-Erik Bergström att se som ytterst ansvariga, hävdade åklagaren Nils Rekke i sin framställan.
Den tredje chefen som från början åtalades, har avlidit.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky hävdar att ingen av de åtalade hade befogenhet att stoppa bygget. Och om det blir tal om en fällande dom, hävdar han att det inte ska leda till några påföljder eftersom det gått så lång tid mellan ursprungligt åtal och dom.
Rättegången ska avslutas på måndag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Banverkschefer åtalas igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig