info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Balkongjobb utan fallskydd – 172 600 i böter

Ett av Europas största bolag när det gäller montering av balkonger slarvade med fallskyddet. Nu har förvaltningsrätten i Härnösand dömt ut en sanktionsavgift.

Balco ska nu betala en sanktionsavgift på 172 600 kronor. OBS! Bilden ovan från Balco har ingen koppling till arbetsplatsen med det farliga arbetet. Foto: Balco

Det var vid en inspektion den 23 maj 2018  som en inspektör från Arbetsmiljöverket upptäckte att två byggnadsarbetare arbetade på en höjd av 10 meter utan fallskydd. De två var inhyrda av balkongföretaget Balco.

Balco har under processen hävdat att de två personerna inte var inhyrda utan att de var anställda på ett annat företag. Men förvaltningsrätten skriver i domen att det inte finns skäl att ifrågasätta att de två arbetarna var inhyrda av Balco. Vidare konstaterar rätten att det står klart att företaget brutit mot föreskrifterna då det inte fanns fallskydd på plats när arbetet utfördes. Domstolen bifaller därmed Arbetsmiljöverkets ansökan om att Balco ska betala en sanktionsavgift.

Läs också Följ avtalsmatchen – period för period

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Balkongjobb utan fallskydd – 172 600 i böter