info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsrörelsen: Detta har hänt

Tre av 6F-förbunden har nu varslat om strejk i avtalsrörelsen. Första varslet kan bryta ut i morgon. Här listar vi vad som hänt hittills, på vägen mot nya avtal.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier fortsätter sina samtal med medlarna, med risk för att strejk bryter ut på tisdag i nästa vecka.
– Vi håller på och medlar hela tiden, vi måste ju försöka lösa det här innan konflikten går igång, så vi jobbar för fullt med det, sa medlaren Jan Sjölin på onsdagseftermiddagen.
Han ville inte kommentera när det kan komma något bud.

Målarstrejk kan bryta ut i morgon

Inom 6F (ett samarbete mellan Byggnads, Seko, Fastighetsanställdas förbund, Målareförbundet och Elektrikerna) ligger sedan tidigare ett varsel från Målareförbundet, det kan bryta ut redan i morgon. Enligt information från arbetsgivarna i Måleriföretagen har medlarna lämnat ett bud som de ska svara på tidigast klockan fem i eftermiddag.
Igår, på onsdagen, varslade även Seko om strejk. Deras varsel gäller telekomområdet, arbetsgivarpart är Almega.

Varsel för tjänstemän

Alla varslen är en följd av att man inte lyckats enas med arbetsgivarsidan om villkoren i de nya kollektivavtal som ska tecknas under våren i och med att de gamla löper ut.
En av de frågor som Seko och Almega inte kunnat komma överens om gäller fackets krav på flexipension. Det handlar om krav på extra avsättningar till pension, samt större valfrihet gällande hur och när man går i pension. Samma fråga fick igår även tjänstemannaförbundet Unionen och Sveriges Ingenjörer att varsla Almega om strejk.

Här är en lista över turerna i avtalsrörelsen sedan i höstas:

  • 21/10 LO-samordningen spricker. Det betyder att förbunden i LO inte samordnar vissa gemensamma krav så som de brukar i avtalsrörelsen.
  • 16/12 6F-samordning. Förbunden inom 6F – Byggnads, Seko, Målarna, Fastighetsanställdas förbund och Elektrikerna – lägger fram samordnade krav i stället. De ska begära bland annat löneökningar på 3,2 procent.
  • 22-26/2 Växlar yrkanden. Byggnads växlar yrkanden mot arbetsgivarna. Varje sida redogör alltså för vad de vill ha in i de nya avtalen. I tur och ordning växlas under veckan yrkanden för byggavtalet, teknikinstallationsavtalet vvs och kyl, plåt- och ventilationsavtalet, glasmästeriavtalet och entreprenadmaskinavtalet. Några frågor som är heta är löneformer (prestation eller tid) och arbetsgivarkrav på lägre löner för vissa grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. När yrkandena är växlade kan förhandlingarna starta.
  • 15-17/3 Det stormar till. Byggnads lämnar pågående samtal om byggavtalet efter att Sveriges Byggindustrier publicerat en rapport där man hävdar att fackets yrkanden skulle innebära kostnadsökningar på åtta procent för företagen. Två dagar senare är man tillbaka vid förhandlingsbordet.
  • 22/3 Målarna varslar. Ett av 6F-förbunden, Målareförbundet, varslar om strejk från den åttonde april då de inte tycker sig komma framåt i förhandlingarna med Måleriföretagen.
  • 30/3 Byggnads varslar. Nu varslar Byggnads om stridsåtgärder gällande byggavtalet. Strejk kan bryta ut i tre steg med start den tolfte april. Man uppger att det främst är makten över lönebildningen som gör att man varslar.
  • 31/3 Industriavtalet klart. Industrin enas om ett avtal på 2,2 procent. Enligt arbetsgivarsidan är nivån som alla förbund ska anpassa sig efter därmed satt. Tidigare har industrin, på grund av internationell konkurrensutsatthet, fått styra nivån på detta sätt. Men 6F har inte rättat sig efter det i årets avtalsrörelse då det inte funnits någon LO-samordning. Man står fast vid lönekrav på 3,2 procent trots industrins överenskommelse. I en kommentar till industrins avtal säger dock Medlingsinstitutets generaldirektör att medlarna nu kommer ha ett märke att hålla sig till.
  • 3/4 Handelns avtal klart. Handeln tecknar avtal som ger löneökningar på 590 kronor.
  • 4/4 Oväntad allians och utökat varsel. LO och Svenskt Näringsliv går ut gemensamt och uppmanar de parter som fortfarande förhandlar om nya avtal att rätta sig efter de nivåer som industrin och handeln satt i procent och krontal. 6F-förbunden säger sig välkomna innebörden av LOs och Svenskt Näringslivs överenskommelse med hänvisning till att det finns inbakat låglöne- och kvinnosatsningar i och med krontalet och för att LO inte begär att Kommunal följer märket när det gäller undersköterskor. Samtidigt vill Byggnads avtalssekreterare inte svara på om Byggnads kommer acceptera 2,2 procent.
    Samma dag utökar Byggnads sitt varsel genom att varsla ytterligare åtta Peab- och NCC-arbetsplatser med hänvisning till att man inte släppts in på företagens arbetsplatser för att ge facklig information.
  • 5/4 Tillbakadraget varsel. Byggnads drar tillbaka det utökade varslet från dagen innan efter att Sveriges Byggindustrier övervägt att stämma dem för otillåten stridsåtgärd. Byggnads hävdar fortfarande att varslet var tillåtet, men säger sig vilja fokusera på avtalsförhandlingarna, inte process om varslet.
  • 6/4 Seko varslar. Ett tredje 6F-förbund Seko, varslar om strejk. Varslet gäller telekom-området. En orsak är oenighet om ifall restid ska räknas som arbetstid. Strejk kan bryta ut den artonde april. Även Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar tillsammans om strejk. Också den kan bryta ut den artonde april.
  • 7/4 Fortsatta förhandlingar. Unionens varsel utökas. Svenska Målareförbundet och Måleriföretagen har fått ett medlarbud att ta ställning till, om man inte enas kan strejk bryta ut i morgon, fredag. Förhandlingarna om nytt byggavtal fortsätter med hjälp av medlare. Gällande Byggnads övriga kollektivavtal finns hittills vare sig nya avtal eller konfliktvarsel.

Följ hela Byggnadsarbetarens avtalsbevakning här.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsrörelsen: Detta har hänt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig