info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalslös tjeckisk firma mister 3G-jobb

Peabs dotterbolag Netel lägger tills vidare sitt samarbete med tjeckiska underentreprenören High Tec Montage på is. Orsaken är kritik från bland annat Byggnads om att tjeckerna saknar kollektivavtal.

Det senaste året har det tjeckiska företaget High Tec Montage gjort jobb som underentreprenör åt Peabägda Netel, på 3G-mastbyggen utanför Skellefteå. Enligt Netel rör det sig om fyra tjeckiska arbetare som är här och arbetar.
Byggnads och flera andra fackförbund har varit kritiska till företaget eftersom de saknar kollektivavtal. Det har funnits misstankar om lönedumpning på företaget. Även konkurrenter till High Tec Montage har varit irriterade och menat på att marknaden snedvrids.

Debatten har nu gjort att Netel beslutat att lägga samarbetet med tjeckerna på is. Några avtal har inte brutits upp, men Netel kommer inte att anlita företaget för nya uppdrag så länge avtalsfrågan inte är löst.
– De slutför sina jobb den här veckan. Sedan har vi sagt att vi kör på med andra underentreprenörer, säger Gunnar Wannehag på Netel.
Hittills har det varit något oklart vilket förbund som ska skriva avtal med High Tec Montage. Vid byggandet av 3G-master gjuts fundament på ett sätt som faller under byggavtalet. Men en hel del arbeten faller också under Elektrikerförbundets och IF-Metalls avtal.

På Byggnads i Västerbotten ser man hellre att ett avtal kommer till stånd, än att tjeckerna blir utan jobb i framtiden.
– Vår mening är inte att driva de utländska arbetarna ur landet. Vi vill bara att de ska arbeta med svenska avtal för att inte bli överutnyttjade, säger Göran Holmström på Byggnads i Västerbotten.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalslös tjeckisk firma mister 3G-jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig