info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalskrav på ersättning för höjda avgifter

Flera avdelningar anser att Byggnads ska kräva extra löneökningar för att kompensera politiska beslut som alliansregeringen genomfört. Men Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson avvisar kraven.

Sju kronor mer per timme och kompensation för höjda a-kasseavgifter. Det är några av kraven inför årets avtalsrörelse från medlemmar och avdelningar i Byggnads. I avtalsmotionerna, som i flera fall antagits av Byggnads avdelningar, motiveras kraven med att avtalsrörelsen är den enda möjligheten för Byggnads medlemmar att ta tillbaka det man förlorat på grund av politiska beslut.
Men Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson, vill inte driva sådana krav.
– Nej, vi kommer inte att begära kompensation för politiska beslut, säger han.

Den 19 februari beslutar avtalsrådet om vilka krav Byggnads ska driva. Kraven kommer att utgå från den samordning inom LO-förbunden som Byggnads deltar i. Dessutom ska cirka 3 400 krav i motioner från Byggnads medlemmar vägas in.
Bland motionerna finns en lång rad krav som gäller för alla de avtalsområden där avtalen löper ut den 31 mars i år. Det gäller till exempel kraven på kompensation för politiska beslut, fria glasögon, bättre bodstandard och kortare arbetstid.
Arbetsmiljökrav blir ett allt vanligare inslag i motionsfloden. Byggnads i Jönköping vill införa en grundpolicy för arbetsmiljön i avtalen. Och murarklubben i Gävle vill göra en förhandlingsfråga av arbetsmiljöplaneringen på varje arbetsplats.

Efter avtalsrådet inleds förhandlingar på sex av Byggnads avtalsområden. Först ut blir plåtslagarna som börjar förhandla den 21 februari, följda av glasarbetarna den 22 februari. Vvs-avtalen börjar omförhandlas den 26 februari och den 27 februari träffas Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) för att växla avtalsbud på de största avtalsområdena, bygg- och anläggningsavtalen.
Det så kallade maskinavtalet, mellan Byggnads och maskinentreprenörerna, löper ut den sista september 2007.
På Byggnadsarbetarens hemsida återkommer vi med mer detaljerad redovisning av motionskrav på de olika avtalsområdena.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalskrav på ersättning för höjda avgifter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig