info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsförhandlingar för bygg i höst? ”Inget är bestämt”

Det har inte fattats något beslut om hur det blir med de fem byggavtalen i årets avtalsrörelse. Parterna ska träffas i veckan.

Ska förhandlingar om nya avtal för byggbranschen flyttas fram? Besked kommer i veckan. Foto: Mostphoto

I dag träffas styrelsen för LO för att diskutera coronavirusets påverkan på årets avtalsförhandlingar. Redan förra veckan höll LO och Svenskt Näringsliv en gemensam presskonferens då de gav beskedet att förhandlingarna ska flyttas fram till i höst. Bland annat sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson så här:

– Vårt besked från LO och Svenskt Näringsliv är att vi prolongerar och rekommenderar samtliga arbetsgivar- och fackliga organisationer i Sverige att prolongera avtalet med utgång den 1 oktober.

Men trots det beskedet är det ännu inte klart hur det blir för de olika avtalsområdena. För byggbranschens del finns det ännu inte något beslut.

– LO-styrelsen kommer att komma med en rekommendation idag. Sedan ska vi träffa Byggföretagen och de andra arbetsgivarna på byggsidan under tisdag och onsdag, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Hur tror du att de här diskussionerna slutar?

– Det vet jag inte nu men det finns en del som talar för en senareläggning. Sedan får vi se hur långt avtalsförhandlingarna flyttas fram i tiden. i så fall. Vi kommer fatta ett beslut under veckan, säger Torbjörn Hagelin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsförhandlingar för bygg i höst? ”Inget är bestämt”