info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal för kinesiska byggarbetare i Kalmar

Byggnads och den kinesiska koncernen Fanerdun tecknade i går ett svenskt kollektivavtal för 32 kinesiska byggnadsarbetare i Kalmar. Lönen hamnar på 155,31 kronor i timmen.

De kinesiska byggnadsarbetarna började i fredags med att bygga grunden till mässhallarna. Avtalet sträcker sig fram till mars och lönen är baserat på ett genomsnitt av föregående kvartals prestationslön i Kalmar-området. De 32 kinesiska byggnadsarbetarna, som kommer från provinsen Hangzhou, tjänar åtta gånger mer än de gör i sitt hemland. Men den kinesiske byggherren Wu Bai Qing, som skrev under avtalet, uppger att det är en bra investering och att de högre kostnaderna ger mer vinst senare.
Kommer lönerna att betalas ut i svenska banker?
– Nej. Lönerna ska betalas ut i Kina, eftersom de kinesiska arbetarna ville ha det så. Men företaget ska visa insättningskvitton på att pengarna sätts in på respektive arbetares konto, säger Magnus Furbring.

Fanerdun har företrätts av en svensk konsult i förhandlingarna.
– De verkar vilja lösa det så det inte blir någon konflikt. De verkar måna om att inte få samma problem som bygget i Älvkarlen i Gävle, säger Magnus Furbring, ombudsman i Kalmar.
Ombyggnaden av hotell Älvkarlen i Gävle har brottats med stora arbetsmiljöproblem. Den kinesiske affärsmannen Li Jinchung riskerar nu att betala stora summor i vite för att ha struntat i att vidta åtgärder som arbetsmiljöverket ålagt Jinchungs företag Latep AB.
Den kinesiske koncernen Fanerduns jätteprojekt i Kalmar handlar om investeringar på cirka 1 miljard kronor. Tanken är att det ska byggas en mässhall med plats för 1100 butiker. Det ska också byggas bostäder och hotell.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal för kinesiska byggarbetare i Kalmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig