info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Attityder till svartjobb ska ändras

I Gävleborg ska privatpersoners attityder till svartjobb förändras, genom en stor offensiv bland en rad myndigheter och organisationer. Också byggnadsarbetare ska påverkas, genom besök på byggskolor och arbetsplatser.

Kampanjens mål är att få fram 1 000 nya vita jobb i Gävle inom tre år. Privatpersoner ska upplysas om riskerna med att köpa och låta utföra svartarbete. Bakom kampanjen står bland andra Skatteverket, försäkringskassan, mellansvenska handelskammaren, LO-distriktet och Svenskt näringsliv.  

Byggbranschen beräknas stå för en tredjedel av alla svartjobb, därför kommer man bland annat att rikta ansträngningar mot denna bransch. Både Byggnads och Sveriges byggindustrier deltar i kampanjen. 
– Vi ska bland annat besöka byggskolor för att påverka de ungas attityd. Det är viktigt att ta upp det positiva med att arbeta vitt, säger Lars Wike, ombudsman på Byggnads Gästrikland. 

Förutom att det är olagligt att jobba svart, så är det viktigt att upplysa om att man tjänar på att jobba vitt, anser Lars Wike.
Genom att man får semesterpengar, pension och alla sociala försäkringar om något skulle hända. Dessutom innebär ett vitt jobb att man har rätt till övertidsersättning på kvällar och helger.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Attityder till svartjobb ska ändras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig