info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtta svartföretag på maskinbygge

Åtta företag på maskinbygget på Kvarnsvedens pappersbruk misstänks ha använt svart arbetskraft. Upptäckten har gjorts av Skatteverket, och fler fall är att vänta.

Skatteverket granskar samtliga företag som gjort jobb på bygget av Kvarnsvedenbrukets nya pappersmaskin, sammanlagt ett par hundra företag.
Hittills har åtta företag fastnat i kontrollen.
– Vi har fått uppgifter om att de här företagen har gjort jobb på Kvarnsveden men de har inte redovisat någon verksamhet för den aktuella perioden, säger Ulf Sparring, skatterevisor i Gävle.

Det misstänkta svartarbetet går inte att knyta till någon viss yrkeskategori. Allt från snickare till plåtslagare och murare har arbetat i de misstänkta företagen.
– Det är företag som kan ha haft allt från fem till fyrtio gubbar, säger Ulf Sparring.
Ulf Sparring räknar med att fler oegentligheter kommer att upptäckas. Ännu har Skatteverket inte granskat de företag som arbetade inne på Kvarnsveden första kvartalet i år, när bygget var som mest intensivt.
– Vi vet att vi kommer att hitta mer. Ytterligare sex till åtta företag är väl rimligt att anta, säger Ulf Sparring.

Ulf Sparring anser trots allt att antalet oseriösa företag är få på Kvarnsveden jämfört med andra stora byggen där liknande kontroller genomförts. Till exempel Öresundsbron i Skåne eller Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Den uppfattningen bekräftas av Leif Åslin på Skatteverkets huvudkontor i Stockholm.
– Kvarnsveden är så inringat så där är det lättare att få kontroll. På öppnare byggen där arbetskraften kan komma och gå som den vill är det svårare, säger han.
Samarbetet med beställaren Stora Enso har också fungerat bra, enligt Leif Åslin.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtta svartföretag på maskinbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig