info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtalsanmäler efter arbetsolycka

Två byggnadsarbetare skadades då de föll åtta till tio meter ner i ett betonggolv. Nu har arbetsmiljöverket åtalsanmält att arbetsplatsen saknade arbetsmiljöplan. Det är byggherren som ska se till att det finns en sådan och nu får åklagare utreda om ett brott har begåtts.

Det var i oktober som den allvarliga olyckan hände i Hamra, Härjedalen. De baltiska arbetarna jobbade med en byggnadsstomme till ett timmerhus, tillsammans med tre kollegor. Under arbetet gav en av gavelspetsarna på timmerhuset vika och männen föll handlöst åtta till tio meter ner i betonggolvet.
Trots att arbetarna var uppe på höga höjder saknades fallskydd och ingen annan fallutrustning ska, enligt uppgift, ha använts.

Arbetsmiljöverket riktar nu in sig mot att det inte fanns någon arbetsmiljöplan för bygget. Det skulle ha funnits, enligt arbetsmiljölagen och den ska finnas tillgänglig på arbetsplatsen. I arbetsmiljöplanen ska bland annat speciella risker beskrivas, som om det finns risk för fall, samt hur man ska åtgärda dem. Vidare ska det stå hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras. Det är byggherren som är ansvarig för att en arbetsmiljöplan upprättas. Efter en åtalsanmälan får åklagare nu gå vidare och se om något brott har begåtts. Åklagaren har också möjlighet att undersöka om det fanns andra brister som kan vara brottsliga, förutom brister i arbetsmiljöplanen.
Då arbetsmiljöverket i november besökte arbetsplatsen fanns en arbetsmiljöplan och arbetsmiljön var förbättrad. De arbetstagare som då fanns på plats hade inte varit med vid olyckstillfället.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtalsanmäler efter arbetsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig