info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asfaltkartellen upp i tingsrätten

Det är fyra år sedan den stora asfaltkartellen, med bland andra NCC, Skanska och Peab, avslöjades. Tio företag krävs på sammanlagt 1,6 miljarder kronor i böter. Igår, tisdag, började förhandlingarna i Stockholms tingsrätt.

Det är Konkurrensverkets flera år gamla stämning av elva stora branschaktörer som nu kommer upp i tingsrätten, mer än fyra år efter det första avslöjandet. Företagen misstänks för att ha gjort upp om asfaltpriser och för att ha sinsemellan ha fördelat uppdrag från stat och kommuner.

Igår påbörjades de
muntliga förberedande förhandlingarna i tingsrätten. Syftet är att förbereda så mycket som möjligt inför huvudförhandlingarna som drar igång nästa höst, 2006.
– Då ska man inte behöva lägga tid på att stämma av faktauppgifter, utan alla papper ska finnas på bordet, säger Jimmy Dominius på Konkurrensverket.
De åtalade bolagen är Skanska, NCC, Vägverket, Peab Sverige, Peab Asfalt, Peab Asfalt Syd, Sandahls, Kvalitetsasfalt, Svenska Väg, Bygg & Miljö. Bolagen stäms på sammanlagt 1,6 miljarder kronor.
Tidigare var även Oden Entreprenad åtalat, men sedan företaget har gått i konkurs, har de avskrivits målet.

Beloppet är det
i särklass högsta som myndigheten hittills utkrävt efter en utredning om brott mot konkurrenslagen.
Konkurrensverket anser sig ha säkra bevis och spåren leder upp till högsta chefsnivå.
Dessutom pågår en brottutredning där flera kommuner gemensamt har stämt bolagen för överpriser på asfalt. Det målet är ännu inte klart för förhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asfaltkartellen upp i tingsrätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig