info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbesthärvan i Uppsala: "Fel person står åtalad"

Fel person är åtalad. Det hävdade försvaret när rättegången kring asbestskandalen på Åhléns i Uppsala i går, torsdag, hölls. Företrädare för byggherren borde sitta i rätten, inte en arbetschef från Veidekke.

Trots den utdragna och uppmärksammade processen kring asbestskandalen i Uppsala blev rättegången kort. På lite drygt en timme var den över. Den ende som hördes var den åtalade arbetschefen från Veidekke. Han ansåg att han inte haft samordningsansvar när det gällde asbestsaneringen på Åhlénsbygget. Detta eftersom upphandlingskontraktet mellan Veidekke och byggherren Axfast uteslöt all hantering av miljöfarliga ämnen.
– Jag hade samordningsansvar för sånt som skyddsräcken, skyddskläder och glasögon för byggnadsarbetarna, sa arbetschefen.

Försvararen Karin Hultqvist styrkte versionen med att bland annat visa att Axfast var den som betalade alla asbestsaneringar som gjordes.
Åklagaren Bengt Kuhlin hävdade att en byggarbetsplats bara kan ha en samordningsansvarig.
Hultqvist höll med om det, men hävdade samtidigt att om ett samordningsansvar skrivs över på ett felaktigt sätt, så är byggherren den som ska ställas till svars. Som stöd för sitt påstående visade hon ett regeringsbeslut från 1991 som sa just detta.
Åklagaren yrkade i sin slutplädering på böter.
Dom meddelas den 24 april.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbesthärvan i Uppsala: "Fel person står åtalad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig