info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbest kommer att döda var tionde snickare

En av tio australiensiska snickare som är födda före 1950 kommer att dö av tumörsjukdomen mesoteliom, eller andra asbestrelaterade former av cancer.

Det visar en ny brittisk studie, ledd av cancerforskaren professor Julian Peto. Han har studerat 600 patienter med mesoteliom, en tumör som sätter sig i lungsäck eller bukhinna. 90 procent av dem som drabbas av mesoteliom har andats in asbestfibrer, oftast i sitt yrke.

Enligt Julian Peton är mesoteliom inte bara kopplat till den dödliga blåa asbesten (krokidolit) utan även till den bruna asbesten (amosit). Båda användes på byggarbetsplatser fram till 1980-talet i Storbritannien och Australien. Enligt Julian Petos forskning drabbas flest människor i Australien och Storbritannien av mesoteliom. I Australien upptäcks 600 nya fall av mesoteliom varje år, och i Storbritannien närmare 2 000 fall per år. Siffror som stiger varje år. I Sverige upptäcks cirka hundra nya fall av mesoteliom varje år. Här förbjöds krokidolit 1975. 1982 totalförbjöds alla former av asbest i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbest kommer att döda var tionde snickare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig